Обвиняват словашки бизнесмен в убийството на журналиста Ян Куциак

17:00, 14 мар 19 / Свят 25 904 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Словашката полиция обвини бизнесмена Мариан Кочнер в поръчване на убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщиха словашкия медии, които се позоваха на свои източници. Кочнер е бил сред основните обекти на материали на Куциак.

Алена Жужова, заподозряна за поръчител на убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му, отрече обвиненията. Тя бе разпитвана вчера в продължение на шест часа във връзка с друго убийство - на бившия кмет на Хурбаново Ласло Бастернак.

Според предишна версия тя била поръчала убийството на Куциак от името на Мариан Кочнер, който е в ареста по обвинения в данъчни машинации.

На 21 февруари Словакия отбеляза една година от убийството на 27-годишните Ян Куциак и Мартин Кушнирова, което предизвика политическа криза в страната и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо след мащабни антиправителствени протести.

Малко преди убийството си Куциак научил, че Мария Трошкова, съветничка и предполагаема любовница на Фицо, е била бизнес партньор и бивша приятелка на италиански мафиот, живеещ в Източна Словакия.

Тази информация доведе до оставката на Фицо и на вътрешния министър Роберт Калиняк и тогава мнозина словаци сметнаха, че мафията стои зад покушението на Куциак и Кушнирова.

Днес обаче доказателствата сочат в различна посока. Миналата есен предполагаемият убиец бе арестуван заедно с още трима души, включително Алена Жужова. Смята се, че именно те са организирали убийството по поръчка на бизнесмена мултимилионер Мариан Кочнер. Той е задържан през юни 2018 г. и е сочен за престъпен бос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама