Министър Маринов: Увеличават се случаите на нападения срещу полицаи

15:50, 14 мар 19 / Политика 25 1012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи", каза в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БТА.

Той посочи, че е нужно в измененията и допълненията в Закона за МВР да бъде облечена в по-голяма съдържателност неприкосновеността на полицаите.
 
„В последно време няма полицейска намеса по някакъв проблем - било то за спазване на нощната тишина или за нарушаване на обществения ред, която да не срещаме противодействие, свързано с активни нападения“, подчерта той.
 
Според министъра трябва да предвидят по-големи санкции за тези, които си позволяват физически и вербални нападения срещу полицаи.
 
„Вербалното нападение не води до физически наранявания, но уронва устоите на институцията“, подчерта Маринов и допълни, че както полицаят е длъжен да пази достойнството на този, който задържа за дадено престъпление, така и достойнството на полицая трябва да се пази, затова не трябва да се смята, че една обидна дума не е нападение.

Той уточни, че размерът на санкцията не е най-важното нещо, ако няма категорични гаранции от закона, че тя ще бъде наложена и събрана.

"Първо искаме да гарантираме, че тя ще бъде наложена, а размерът трябва да е такъв, че трябва да бъде постигнат ефектът на индивидуалната и на генералната превенция", каза Младенов.

„Всяка година правим анализ на сигналите за неправомерната употреба на сила или помощни средства от страна на полицаи, и за последните три години има намаление на жалбите от граждани, които се оплакват за неправомерни действия от страна на полицаите във всички областни дирекции“, посочи главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“ и уточни, че същевременно според анализите, почти всеки месец има по един сериозен случай на нападение срещу полицаи.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама