Пианистка постави Гинес рекорд за изпълнение на роял на 4 945 метра височина

19:40, 14 мар 19 / Любопитно 25 1393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската музикантка Евелина де Лейн постави световен Гинес рекорд за височинно изпълнение на роял на 4 945 метра над морското равнище, съобщи guinnessworldrecords.com.

Постижението е било осъществено в Хималаите. Средствата, събрани във връзка с поставянето на рекорда, ще бъдат дарени за борба с циститната фиброза. По думите на музикантката болните от това заболяване изпитват същите затруднения при дишане, като здравите хора на височина над 4 900 метра.

Специален екип помогна на Де Лейн да се изкачи високо в планината и пренесе рояла. Британката свири в продължение на над един час при студ и вятър.

"Роялът звучи кристално чисто на тази височина, сигурно заради разредения въздух", констатира пианистката.

Една от причините на Евелина е внезапната и трагична загуба на майка й през януари 2017 г., която я оставя "вцепенена от скръб".

Няколко месеца по-късно през май тя се запозна с ентусиаста Desmond Gentle, който харесал нейния стил и й предложил идеята за най-високия пиано концерт.

Евелина сметнала, че това би било почит към майка й, която е била учителка по музика и насърчавала Евелина да преследва страстта си към пианото.

"Докато бях в колежа се запалих по Шопен", обяснява Евелина, "и под ръководството на майка ми спечелих една от наградите в държавно състезание на Шопен на 16 години."

,,Също така реших да изпълня някои от моите парчета от албума си "Soul Journey" - заглавието, което отеква в самото пътуване, наистина стана моето истинско душевно пътуване. "

Пианото е докарано в Делхи с товарен самолет и е оцеляло с някои поправки. След това той било откарано до Лех, столицата на Ладак, Индия, на гърба на джип. 

Евелина се запозна с пианото в Лех и прекара няколко дни в аклиматизация до надморска височина от 3500 метра.

Конвойът с две коли караше чак до Singge La Pass (известен още като Singela, Sengge La или прохода на Lion). Отне им повече от седем часа, за да стигнат до крайната дестинация на много скалист път.

Въпреки това, с няколко минути от пристигането си, времето се промени драматично, започна да вали сняг, а след това - неизбежният на тази височина екстремен вятър.

"За няколко минути бяхме напълно паникьосани как да защитим пианото", спомня си Евелина.

Въпреки това, Евелина изненада всички като продължи своето представяне повече от час.

Тя изпълнява няколко парчета на височина, включително полонеза от Алекс Стобс, Raindrop Prelude no15 и ноктюрни на Шопен (Eb major и C # minor). Изпълнява и собствени композиции; Норвежки фиорди, Павана и Тъмен ангел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама