Близо 7 млрд. долара събра дарителска конференция за Сирия

09:10, 15 мар 19 / Свят 25 163 Topnovini
1

Дарителска конференция, свикана от ЕС и ООН, събра близо 7 милиарда долара за възстановяването на Сирия през тази година, съобщиха от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Парите, които надхвърлят планираната от конференцията сума от 6 млрд. долара, ще отидат в помощ на населението в Сирия и сирийците, избягали в съседни страни, главно в Йордания и Ливан. 

ООН искаше от западните дарители за тази година 3,3 млрд. долара в помощ на хората вътре в Сирия и 5,5 млрд. долара за бежанците из региона. Сега международната организация събра повече в сравнение с миналата година, когато поиска подобна сума, но получи под две трети от заявката си.

Европейският съюз, който е най-големият дарител, отпуска за тази година 2 милиарда евро. В тази сума са включени парите, договорени с Анкара за издръжка на сирийските бежанци в Турция.

Близо 12 милиона души в Сирия спешно се нуждаят от помощ, а 5,6 милиона сирийски бежанци са настанени и изхранвани в Турция, Йордания, Ливан, Ирак и Египет.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който неотдавна посети Сирия, каза, че хората там живеят в ужасяващи условия, които надхвърлят човешките представи. Той прикани държавите да финансират доставките на храна, вода и медицински материали.

"Ройтерс" отбеляза, че западните дарители трябва да се противопоставят на настояването на президента на САЩ Доналд Тръмп съюзниците да понесат по-голямата част от бремето за възстановяването на Сирия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани