Акциите на оръжейните компании поскъпнаха след атентата в Нова Зеландия

19:20, 15 мар 19 / Свят 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акциите на компаниите, произвеждащи огнестрелни оръжия, поскъпнаха по време на петъчната търговия, отскачайки от техните многомесечните дъна вследствие на масовите стрелби в петък в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, при които загинаха най-малко 49 души бяха убити и над 20 бяха тежко ранени.

Акциите на водещи оръжейни компании в САЩ поскъпват с около 1% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, като акциите на American Outdoor Brands Inc. нарастват около час преди старта на официалната търговия с 0,75%, а на Sturm Ruger & Co. - с 1%.

Според анализатори регулаторната среда е сред най-големите катализатори за посоката на движение на акциите на оръжейните компании, тъй като опасенията за по-стриктни ограничения при покупката на оръжия водят до увеличаване на тяхното търсенето (до по-големи продажби).

По време на търговията в четвъртък акциите на American Outdoor и на Sturm Ruger поскъпнаха първоначално съответно с 2,34% и с 1,9%, въпреки че Съдът в Кънектикът постанови, че производителят на автоматичната пушка AR-15 - компанията Remington Outdoor Co. може да бъде съден заради масовата стрелба през 2012-а година в началното училище "Санди Хук" в град Нютаун, Кънектикът, при която бяха застреляни 20 деца и шестима възрастни. Последва обаче обръщане на посоката и акциите на American Outdoor приключиха вчерашната търговия с понижение към 7-месечно дъно, а на Sturm Ruger - към 12-месечно дъно.

Акциите на оръжейните компании пострадаха сериозно след избирането на Донадл Тръмп за президент на САЩ с оглед на отслабване на притеснения за затягане на контрола над продаваните оръжия. Откакто Тръмп е на власт акциите на American Outdoor се обезцениха с цели 66%, а на Sturm Ruger - с 20,5%, като по същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна с 31,4%.

Днешната кървава баня в Нова Зеландия обаче може да доведе до нови спекулации за затягане на режима при продажбите на огнестрелни оръжия, което допринася и за текущото поскъпване на акциите на тези компании преди официалния старт на търговията на Уолстрийт.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди смъртоносните стрелби в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, наричайки ги "ужасно масово избиване".

"Изразявам най-топло съчувствие и най-добри пожелания на народа на Нова Зеландия след ужасното масово избиване в двете джамии. 49 невинни хора умряха толкова безсмислено, като и мнозина са по-сериозно ранени. САЩ стоят зад Нова Зеландия във всичко, което можем да направим. Бог да благослови всички!", написа Тръмп в Тwitter. Междувременно Белият дом също направи изявление, в което осъди категорично нападението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама