Откриха следи от древни пиршества край Стоунхендж

18:00, 15 мар 19 / Култура 25 1550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози от университета в Кардиф откриха в околностите на Стоунхендж и Ейвбъри следи от древни пиршества, в които участвали хора от цяла Британия, съобщи сайтът Phyz.org, предаде БТА.

Кости от 131 свине били открити на 4 археологически обекта от късния неолит (2800 - 2400 г. пр. Христа) - Дарингтън Уолс, Марден, Маунт Плезънт и Уест Кенет. Оказало се, че костите са от свине, които били отглеждани в Шотландия, Североизточна Англия и Западен Уелс. Това навежда на мисълта, че хора идвали по тези места от всички краища на Острова.

По думите на учените, хората донасяли отглеждани от тях животни, за да участват в пиршества в околностите на мегалитите. Свинете били основният вид домашни животни, чието месо било консумирано по време на подобни празници.

Транспортирането на свине на разстояние стотици километри изисквало големи усилия. Животните имали преди всичко ролята на задължителна такса за участниците в пиршествата.

Откритието дава възможност да се установи до каква степен е била сложна организацията на социалния живот на древните британци и как те са се придвижвали на Острова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама