С какво Константин и Фружин са вдъхновили атентатора от Крайстчърч?

10:30, 16 мар 19 / Любопитно 25 6322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наред с битката при Булаир и Шипка, на пълнителя на автомата на 28-годишния Брентън Тарант, който беше арестуван заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, бяха открити изписани и имената на българските аристократи от 15 век Константин и Фружин. Става дума за двамата братовчеди от Шишмановата династия, свързани с първите въстания на българите срещу Османската империя. С какво средновековните принцове са привлекли вниманието на изверга от Нова Зеландия?

Най-вероятно причината за странния избор е принадлежността на Константин и Фружин към известния средновековен Орден на Дракона, който от години се е превърнал във вдъхновение на много крайно десни екстремисти по целия свят. Орденът (лат. Societas Draconistrarum) е основан през 1408 година от крал Сигизмунд Люксембургски като рицарски орден за борба с неверниците османци. Орденът си поставя сходна с тази на кръстоносните походи задача – да прогони турците от Европа.

 

 

Членството в ордена е изключително престижно и е извънредно голяма чест, давана по заслуги, като първоначално негови титуляри могат да са едновременно не повече от 24 рицари. Впоследствие обаче приемът се демократизира и именно в този момент към тайното общество са привлечени много балкански православни принцове, сред които влашкият княз Влад Басараб и сръбският княз Стефан Лазаревич. Именно заради членството в Ордена на дракона, Влад получава прозвището Дракула (буквално означаващо Дракона) за да се превърне в последствие в прототип на литературния герой на Брам Стокър. Смята се, че именно през тези години към Ордена са привлечени и българските князе Константин и Фружин, превръщайки се по този начин в символ на християнската съпротива срещу турците. Отличителният знак на членовете на Ордена е бил медальон под формата на дракон, пронизан от кръст и е бил добавян като интегрална част от гербовете на членовете.

 

 

През последните години тайни общества с радикални възгледи от Европа и САЩ полагат усилия да възродят Ордена като организация отбраняваща Западния свят от заплахата за "мюсюлманска инвазия". Най-вероятно именно това е причината в болното съзнание на "новозеландския Брейвик", наред с местата на исторически битки между християни и мюсюлмани, да попаднат и имената на българските средновековни князе.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама