Станишев: Не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП

09:40, 16 мар 19 / Политика 25 1324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 87% - 187 от 214 конференции на БСП, проведени до момента, са номинирали Сергей Станишев за евролистата на партията. Повечето от тях излъчват президента на ПЕС за водач или го класират първи по брой номинации.

Веднага след него в предпочитанията на червените се нарежда депутатката Елена Йончева, която е фаворитка на соцлидерката Корнелия Нинова и "Позитано" 20.

В неделя Националният съвет на партията ще се събере, за да избере с таен вот водача и да определи местата за гражданската квота и коалиционните партньори. До последния момент обаче по места ще се провеждат конференции за номиниране. Над 60 от червените структури се събират днес и дори утре - в деня на пленума, за да изразят предпочитанията си. Днес ще заседават социалистите във Велико Търново, Габрово, Русе, Враца и др., а утре - в Созопол, Левски, Септември, Севлиево, Трявна, Пирдоп.

Станишев е безспорен фаворит на основните партийни организации. На общинските конференции обаче емисарите на "Позитано" 20 се опитват да обърнат вота на структурите в полза на Йончева, разказват червени от много региони. Депутатите, които Корнелия Нинова изкара от парламента, са пратени да обикалят из страната и да обясняват, че експремиерът няма място в евролистата. Преди дни например на конференцията в Тунджа, Ямболско, местен депутат лично се противопоставил на желанието на структурата да издигне Станишев за водач и обяснил, че до соццентралата трябва да бъде подадено името на Йончева. След бурни дебати се стигнало до гласуване, в което нито един от двамата не събрал нужните 50+1 гласа и така структурата изпратила и двете имена за листата, но не излъчила никого за водач. Подобна е ситуацията и в много от другите общини, където социалистите не желаят да вземат страна в битката на лагерите в БСП и не излъчват водач, като записват това в протоколите си.

С изненадващо много номинации на челните места се класира и депутатът Румен Гечев. Той например води по предпочитания в район "Студентски" в столицата. Там за него са гласували 27 социалиста, за Станишев - 18, а Йончева е трета с 11 гласа.

Номинации за листата имат още Деница Златева, проф. Иво Христов, Антон Кутев, Валери Жаблянов, Александър Корнезов, Петър Курумбашев, Момчил Неков, Боян Чуков, Петър Витанов, Димитър Данчев. Както при всеки вид избори, структурите дежурно номинират и местните си депутати.

 

,,Не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП", каза самият Сергей Станишев тази сутрин в ефира на Нова Телевизия.

,,Трябва да покажем, че БСП може да бъде алтернатива на ГЕРБ. Трябва да бъдем убедителни, сериозни и солидни. Залогът е дали ще има предсрочни парламентарни избори и как ще се отиде на местните избори", коментира още той.

Станишев заяви, че с Елена Йончева са приятели и изкуствено съдаденото напрежение около тях двамата няма да ги скара.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама