За денонощие доброволци събраха 3 милиона за близките на загиналите в Крайстчърч

14:45, 16 мар 19 / Свят 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доброволен фонд, създаден за набиране на пожертвования в подкрепа на пострадалите от терористичните нападения срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, е събрал над 2,7 милиона новозеландски долара (1,84 милиона щатски долара). Това съобщи днес в. "Ню Зиланд херълд", позовавайки се на организаторите на фонда.

Новозеландска група за подкрепа на жертвите на насилие е създала страници в мрежата и на тях за по-малко от едно денонощие са събрани 1,6 и 1,1 милиона новозеландски долара, информира БТА.

"Нашият фонд дава възможност на хората да изразят солидарността си с пострадалите от терористичните нападения и техните семейства. Всички събрани средства ще бъдат разпределени между семействата на жертвите на нападението срещу джамиите", се посочва в съобщението на фонда, цитирано от всекидневника.

В петък, 15 март, въоръжени лица са нахлули в джамиите Ан Нур и Линууд в Крайстчърч, когато там е имало стотици хора, и открили стрелба.

Според най-нови данни 49 души са били убити при нападенията, а десетки ранени са откарани в болници.

По обвинение за нападенията са арестувани двама мъже и една жена. Единият от тях е 28-годишен австралиец, който вече бе изправен пред съда и задържан под стража до 5 април. Другите двама засега са в следствения изолатор. Полицията съобщи, че се изяснява тяхното съучастничество в нападенията, припомня ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама