Петър Стойчев стана световен шампион в ледени води

16:15, 16 мар 19 / Спорт 25 1509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Носителят на 11 световни купи по плувен маратон - Петър Стойчев, стана световен шампион по ледено плуване! Той успя да защити титлата си в кралската дистанция 1000 м от 2017 г., която спечели навръх Богоявление в Бургхаузен, Германия.

Българинът бе най-добър в ледените води на Семьоновское езеро в северния руски град Мурманск.

Стойчев постигна убедително победата за 12 минути и 10 секунди. Това е и нов световен рекорд в най-дългата дисциплина. Предишното върхово постижение също беше на неговата сметка. В Русия днес (16 март) той беше с 5 секунди по-бърз от рекордното си плуване в предишното издание на шампионата.

Петър Стойчев спечели маратона в Антарктида

Още от самото начало българинът, който е световен шампион и на 25 км в открити води от 2011 г., показа, че е фаворит в своята серия. Организаторите от самото начало го поставяха след най-добрите и той доказа, че мястото му е на най-високото стъпало на почетната стълбичка по време на награждаването тази вечер. Представянето на Стойчев смая и коментатора на състезанието, който през повечето време го наричаше "машина".

Стойчев замина за Мурманск - град, който се намира по-близо до Северния полюс, отколкото до Москва, в сряда (13 март) и направи няколко тренировки във водите, преди да се впусне в леденото предизвикателство. Организаторите бяха преобразили езерото, което преди седмица беше покрито с лед, който достигаше дебелина 80 см. То имаше 10 коридора и беше с дължина 25 метра. Така Стойчев направи 40 дължини преди да вдигне победоносно ръце.

Петър Стойчев стана световен шампион по плуване в студени води

За щастие на повечето участници температурата на въздуха и водата в днешния ден бе далеч по-благоприятна. Тренировките се проведоха при температура на въздуха -7 градуса по Целзий, докато днес над Мурманск грееше слънце и температурата на водата беше малко под 0 градуса.

42-годишният Петър Стойчев е носител на световната купа по плувен маратон 11 последователни пъти от 2001 до 2011 г. Последното му предизвикателство беше участие на плувния маратон в близост до Антарктида, където завърши първи в конкуренцията на 15 участници от 9 държави.

Световното първенство по ледено плуване се провежда едва за трета поредна година, а българинът е участвал в две негови издания, в които неизменно е първи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама