Напрежението в Сърбия ескалира, протестиращите стигнаха до президентството

16:40, 16 мар 19 / Свят 25 1423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Демонстрантите в Белград пробиха защитната ограда и стигнаха до входа на сръбското президентство, предава Танюг, цитирана от БТА.

Новината идва, след като снощи протестиращите нахлуха за два часа в сградата на държавната телевизия с искане да получат трибуна. В отговор пресслужбата на президента съобщи, че в неделя по обяд той ще отправи телевизионно обръщение по повод протестите. Според информациите протестиращите са пробили загражденията около президентството и са стигнали до входа на административната сграда, където са спрени от жандармерията.

Вучич определи протестите в страната като вандализъм

Протестиращите, които се събраха пред президентството след призив на лидера на опозиционното движение „Двери“ Бошко Обрадович, са пробили всички защитни съоръжения около сградата, съобщи президентът Вучич. Въпреки това той обяви, че няма причина за притеснения и страх, тъй като компетентните служби ще си свършат работата.

Според информациите демонстрантите отправят възгласи: „Арестувайте Вучич!“, „Край с него!“ и „Оливер Иванович“, косовският лидер, за когото те твърдят, че е бил убит по нареждане на сръбския президент.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас и Бошко Обрадович са се опитали да спрат отправилите се към входа на президентството протестиращи, съобщават репортери от мястото на събитието. В началото на протеста демонстрантите са се намирали зад загражденията и са носели знамена и транспаранти.

Съобщава се за напрежение между силите за борба с безредиците и протестиращите. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, които се заканиха да организират човешка верига около президентството, за да попречат на Вучич да напусне сградата.

Тълпата скандираше "Той е свършен!". Подобен протестен лозунг беше използван и през октомври 2000 г. срещу бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.

снимка: ЕРА/БГНЕС

По време на обръщението си Вучич повтори, че лидерите на опозицията са "фашисти, хулигани и крадци".

"Няма да има повече насилие. Сърбия е демократична държава, държава на закона и реда. Сърбия знае как да отговори", закани се сръбският лидер.

"Ако те проникнат тук, ще ги чакам", каза Вучич, който се опита да омаловажи броя на протестиращите. Според него само 1000 души са се събрали.

снимка: ЕРА/БГНЕС

"Те мислят, че имат право, 1000 от тях, да решават съдбата на страната", обяви държавният глава.

Според Вучич има много шум, защото фашистът Обрадович и олигарсите Джилас и Йеремич се опитват да поемат властта. Президентът има предвид опозиционните лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович.

Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят, закани се Вучич.

 

Полицията изведе стотици хора, включително опозиционни лидери, които щурмуваха държавната телевизия, тъй като била изключително пристрастна.

Това е първият голям инцидент след месеци на мирни протести срещу Вучич.Демонстрантите настояват за оставката му, организиране на честни избори и свободни медии. Протестите започнаха след побой над опозиционен политик през ноември. Вучич обеща да изведе Сърбия до членство в ЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама