Бисер Петков: Работим за по-добро заплащане в транспортния сектор

11:10, 18 мар 19 / Политика 25 1070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Правим необходимите усилия за подобряване на условията на труд и заплащането на работещите в транспортния сектор". Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БГНЕС. Министър Петков участва в XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN), която се провежда под егидата на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) и Европейския синдикален институт (ETUI).

Конференцията е на тема „Транспортът и мобилността в европейските столици – за по-добри условия на труд и живот“, с акцент върху предизвикателствата в дигиталната ера. В нея участват 30 синдикални организации от 12 европейски столици – София, Атина, Белград, Берлин, Ла Валета, Лондон, Мадрид, Москва, Осло, Париж, Рим и Рига.

„Транспортът и мобилността са жизнено важни за икономиката и гражданите на Европа. Успехът на приоритетите, свързани с енергийния съюз, единния цифров пазар, с Програмата за работни места, растеж и инвестиции безспорно има своя принос за развитието на транспорта“, отбеляза социалният министър.

Той подчерта, че транспортният сектор преминава през редица икономически, технологични и социални трансформации, чиито темпове непрекъснато се ускоряват. „Развитието на транспорта и мобилността в европейските столици зависи от редица фактори – степен на икономическо развитие, състоянието на инфраструктурата, публични инвестиции, гъстота на населението, доходи на домакинствата и т.н. Модернизирането на инфраструктурата и превозните средства в българската столица са от ключово значение за развитието на транспортната система и подобряването на мобилността“, допълни още министър Петков.

За пример той посочи София. „Всеки непредобеден гражданин на София може да види видимата промяна по улиците и булевардите на нашата столица. Замяната на морално остарели и замърсяващи елементи от транспортната система с нови и екологични чисти такива, води както до намаляването на замърсяването в града, така и до подобряването на условията на труд на работещите в сектора“, каза още Бисер Петков.

Той увери, че този въпрос е застъпен и в Националната програма за безопасност при работа 2018-2020 г., в която са включени и мерки за работодателите, които инвестират средства в подобряването на условията на труд. „Създаването на условия за достоен труд зависи от всички нас, от всички участници на пазара на труда“, отбеляза в заключение министър Бисер Петков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама