Емил Радев: Ускоряваме процедурите за защита интересите на децата при раздяла на родители от различна националност

14:00, 18 мар 19 / Политика 25 937 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В ЕС има над 16 милиона семейства, в които родителите са с различна националност, а случаите на международни отвличания от единия родител санад 1 800 годишно. Когато се говори за семейноправни отношения и родителска отговорност, няма нищо по-важно от защитата на интересите на детето. Затова ревизираното предложение за промяна на Регламента Брюксел 2а гарантира ускорено връщане в семейната среда на детето, отвлечено от родител. Така българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира приетия с голямо мнозинство доклад в Европейския парламент.

Документът е посветен на ревизираното предложение за регламент на Съвета относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.
С текста се въвеждат ясни правила по отношение взаимното признаване на трансгранични съдебни решения (премахва се екзекватурата). Предвидена е и една по-опростена процедура за връщане на детето, когато то е било изведено от страната от единия родител вследствие на развод например.

Сроковете за връщането на детето в семейството също са съкратени значително, като вече ще са до шест седмици.

„До голяма степен Съветът се е съобразил с исканията, които поставихме при обсъждането на промяната на Регламента в правната комисия на Европейския парламент. За мен съществена стъпка напред е задължението съдът да изслушва детето във всяка фаза на производството, тъй като неговото мнение е изключително важно и винаги трябва да бъде взето
предвид. Това, разбира се, трябва да стане при максимално кратки процедури и винаги на език, който детето разбира”, обясни Радев.

За случаите на международни отвличания с промените се въвеждат и ясни правила за настаняване на детето в приемно семейство в друга държава-членка, различна от държавата му на произход. Предвидени са и категорични срокове за изпълнение на постановените съдебни решения, както и ограничаване броя на обжалванията, които обичайно са причина за
протакане на процедурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама