НИМ вади редки предмети по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

17:30, 18 мар 19 / Култура 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният исторически музей отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция (1879 г.), като показва към постоянната си експозиция редица предмети, които за пръв път или рядко са вадени от фондовете му.

Такъв е, например, юбилейният посребрен медал с лика на Антим I, изсечен във връзка със 120-годишния юбилей на Народното събрание. Също така и луксозното издание на „Алманах на българската конституция”, издаден през 1911 г. Книгата съдържа почти 1000 страници, с 1200 портрета на дейци и държавници и включва всички официални документи около предисторията на Търновската конституция, нейното създаване и промени.

Посетителите ще могат да видят оригинални снимки на някои от депутатите в Учредителното събрание в Търново през 1879 г. – на Петко Каравелов, Димитър Греков и Драган Цанков, чиито лични вещи са в постоянната експозиция.

Впечатление правят изящната сребърна чаша и кутия с монограма „Ц” на Драган Цанков, както и поставката на писма на Петко Каравелов, водачи на либералите в Учредителното събрание. Любопитни са и Дневниците на Учредителното събрание от 1890 г., отпечатани в София от Янко Ковачев, които отдавна са библиографска рядкост. Точно това издание служи на Симеон Радев за написването на епохалния му труд „Строителите на съвременна България”.

Особено впечатляваща е Търновската конституция, чийто оригинал се съхранява в Централния държавен архив, поставена във великолепна червена кожена подвързия, с надпис: „Конституция на българското княжество”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама