Полицията не вижда гаф при инцидента с лютивия спрей

17:10, 18 мар 19 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Напълно правомерно действие с цел спасяване на затиснати хора частично провалено от вятъра – така от полицията виждат инцидента с използването на лютив спрей на протест в центъра на София в събота. Кадрите, на които се вижда как предимно служители на реда страдат от ефектите на сълзотворното вещество, предизвикаха множество коментари в социалните мрежи.

Мероприятието, провело се в центъра на София, не било съгласувано със Столична община, каза Борислав Муеров, началник “Охранителна полиция”в СДВР.

Така, по думите му, се стигнало до ситуация в района на Партийния дом, при която няколко души били притиснати от останалите протестиращи до паркиран полицейски автомобил. Водачът му преценил, че единственият начин да се предотврати инцидент с тежко пострадали в бутаницата е да използва спрея.

Протестиращите са били около 250 души. Според униформените протестиращите се държали вулгарно с пазителите на реда и с журналистите. В крайна сметка лютивият спрей бил използван, за да няма съприкосновение и употреба на сила от страна на полицаите. 

„Там са доста променящи се атмосферните условия. Когато натиснал бутона на спрея е било нормално, но после веднага се е обърнало течението на вятъра така, че всички са пострадали от самия спрей”, обясни Муеров.

Началникът на „Специализирани полицейски сили” и ръководител на операцията Радослав Стойнев беше категоричен, че униформеният е имал добър поглед върху ситуацията и е решил, че няма време да слиза от буса.

Това, оказва се, не е първа употреба на лютивия спрей. От думите на полицаите стана ясно, че той не е бил пръскан по футболни агитки. „При грубо нарушаване на обществения ред в циганските махали можем да използваме такова нещо”, коментира Борислав Муеров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама