Откриват изложба със съкровища на Тутанкамон в Париж

18:20, 19 мар 19 / Любопитно 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба със съкровища от гробницата на Тутанкамон, която се открива на 23-ти март в "Гранд ал" в парка Ла Вилет в Париж, може да стане главното културно събитие във Франция през 2019 г., съобщиха ТАСС и БТА.

Посетителите на "Тутанкамон, съкровищата на фараона" ще могат да разгледат повече от 150 експоната - златни украшения, кинжала на фараона, гравюри, скулптури, ритуални предмети от гробницата на владетеля на Древен Египет, който е управлявал
в периода 1332 - 1323 г. пр. н. е.

Повечето предмети са открити през 1922 година в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете от британския археолог Хауърд Картър. Една трета от тях за първи път се изнасят от Египет.

Холограма на Тутанкамон разказва за всеки експонат.

Първата спирка на изложбата, която се организира за 100-годишнината от откриването на гробницата на Тутанкамон, беше в Калифорнийския научен център в Лос Анджелис миналаат година.

В Париж изложбата ще продължи до 15-ти септември, а след това ще премине в други европейски и азиатски музеи. Тя се организира в партньорство с Големия египетски музей, който ще отвори врати през 2022 г. близо до Хеопсовата пирамида в Гиза.

Изложбата "Тутанкамон, съкровищата на фараона" е първа и последна възможност уникалните богатства да бъдат видени в САЩ, Европа и Азия. През 2022 г. те ще бъдат предадени за вечно съхранение на Големия египетски музей.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама