Нинова: Ние премиерско-волева република ли сме?

15:30, 19 мар 19 / Политика 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Управляващите заявяват, че няма да има ощетени пенсионери, защото такава била волята на премиера. Само че питам: Ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна?”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти на пресконференция в централата на червените днес, предаде "24 часа".

“Ако искат нещо да правят – то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство с този премиер приемат два пъти. Налагат се промени в Кодекса за социално осигуряване, за които предупреждаваме от 2015 г., че ще настъпи този хаос”, допълни Нинова.

„Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г. Това не е спекулация, както обявиха след брифинга в Министерския съвет“, каза още соцлидерката. Тя посочи, че от тези над 68 000 души, които трябва да се пенсионират тази година, 31% щели да бъдат ощетени и да получат по-ниски пенсии.

Волята на премиера било да няма ощетени, само че два пъти волята на премиера беше да има ощетени”, допълни Нинова. И даде пример с пенсионната реформа предложена от Ивайло Калфин през 2015 г. - да отпадне възможността пенсионерите да избират 3-те години, които са най-благодприятни за тях. Според нея с новите промени ГЕРБ и патриотите утежнили още повече тази реформа.

“Тъй като днес чуваме, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от 2015 г. и от 2018 г. През 2015 г. на 32 страници стенограма БСП обяснява защо това не трябва да се приеме. Горещи дебати, гореща позиция от името на БСП „против“ тази реформа. Не сме участвали в този консенсус. Това решение е прието, извадила съм и гласуването с гласовете на ГЕРБ и АБВ. Стенограмите от 2018 г. показват, че решението е прието с мнозинство ГЕРБ – „Обединени патриоти“ отново след сериозни дебати, позиция и гласуване на БСП „против“ тази реформа”, подчерта Нинова.

Ако ГЕРБ и Марешки правят сделка за кворума в парламента, нека тя да бъде пред медиите, ностоя пък соцдепутатът Драгомир Стойнев.

"Искаме да разберем каква ще бъде цената за оцеляването на кабинета Борисов. Това е сделката на годината и тя не може да мине на тъмно", каза още Стойнев. И допълни, че по тяхна информация има такава уговорена среща за утре преди началото на пленарното заседание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама