Караниколов обсъди икономическото сътрудничество с министри от Саудитска Арабия

16:40, 20 мар 19 / Политика 25 995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Между нашите две държави има много голям неизползван потенциал в сферата на търговията и инвестициите, който с общи усилия можем да насърчим",каза министър Емил Караниколов на среща с д-р Меджид бин Абдуллах Ал - Касаби, министър на търговията и инвестициите на Саудитска Арабия в Рияд.

Двамата обсъдиха възможностите за двустранни инвестиции, както и за участието на български фирми в изграждането на големите инфраструктурни проекти в Саудитска Арабия, като изпълнители и подизпълнители.

От саудитска страна бе изразено желание за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, фармацията, земеделието, химията и туризма. Министър Караниколов и колегата му се договориха и за създаване на Смесена междуправителствена Българо-саудитска Комисия за икономическо сътрудничество, както и за пътна карта, в която да са разписани стъпките за създаване на възможности за инвестиции. Икономическият министър подчерта стратегическото географско положение на страната ни и възможността да предложи най-близка локация за достъп до единния европейски пазар.

Бе договорена и визита от страна на д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби в България, заедно с бизнес делегация. По време на официалната си визита в Рияд министър Караниколов проведе среща и с Мохамед Ал Туеджри министър на икономиката и планирането.

Пред него той изтъкна, че българската страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива (ССАДЗ). По думите му откриването на българското посолство в Рияд е важна предпоставка за разширяване и засилване на двустранното сътрудничество и без съмнение ще има ползотворно влияние върху развитието на двустранните връзки 2 „За България, Саудитска Арабия може да бъде свързващо звено към икономиките на редица страни в района на Залива, Арабския свят, Азия и Африка.

Има огромен потенциал и по отношение на стокообмена, който не е на необходимите нива“, заяви още икономическият министър. Престои утре министър Караниколов да открие бизнес форум с участието на компании от двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама