Борисов обсъжда заедно с лидерите на ЕС поисканото отлагане на Brexit

08:00, 21 мар 19 / Свят 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което се провежда днес и утре в Брюксел, на оето най-важната тема ще бъде Brexit. Очаква се европейските лидери да обсъдят искането на Тереза Мей за удължаване на срока до оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви снощи, че европейските лидери може да подкрепят кратка отсрочка, но при условие, че споразумението за напускане бъде одобрено от британския парламент. Според Туск засега не е необходимо свикването на извънредна една среща на върха следващата седмица. Той смята, че процедурата по отлагането може да бъде финализирана и писмено, без лидерите да се събират още веднъж.

Решението за отлагане на оттеглянето трябва да бъде взето с единодушие. Едва след това британският парламент също трябва да гласува за новата дата - 30 юни.

Преди да започне работната сесия на Съвета, Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще открият изложбено пространство “Атанас Буров” в сградата на ЕП. За първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент ще носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България.

Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония ще бъде открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския общественик.

Тази вечер европейските лидери ще обсъждат и търговските и икономически отношенията с Китай и сигурността на 5G мрежите. Утре в дневния ред на срещата е темата за изменението на климата и изработването на дългосрочна стратегия на ЕС. 

По-късно на втората работна сесия на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят укрепването на европейската икономическа база, изменението на климата, предстоящата среща на върха ЕС-Китай, както и начините за борба с дезинформацията. В началото на заседанието се очаква президентът на Румъния, който представлява текущото ротационно председателство на Съвета на ЕС, да запознае лидерите с работата и напредъка по приоритетите на Румънското председателство.

Лидерите на страните-членки ще се срещнат и с премиерите на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия за отбелязване на 25-годишнината от създаването на Европейското икономическо пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама