На изборите - СДС и ГЕРБ срещу БСП и "Демократична България"

20:19, 21 мар 19 / Политика 25 1910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Александър Владимиров, журналист и телевизионен водещ анализира пред ФАКТОР.бг формиращите се предизборни коалиции:

Темата с имотите и въобще личното пространство на големите политици винаги е била много интересна за масите. Хищните акули в редиците на БСП, подушили кръв и възможност да захапят политическите си опонентите от ГЕРБ, веднага грабнаха уж на готово (за това – малко по-надолу) темата и обиколиха студиата на медиите да разтръбят каква е новата корупционна афера на властта и на първите хора в ГЕРБ. 

В опита си отново да използват скандална тема от публичното пространство като оръжие, с което да стрелят по ГЕРБ, БСП май пак ще се прострелят в крака.

Дали от политическа неопитност на ръководство на социалистическата партия или просто толкова си могат, но БСП отново подхващат тема, която за часове почна да им гърми в лицето. Няколко часа след като скочиха да атакуват Цветан Цветанов за това, че е заменил две свои жилища и е доплатил 100 000 лв, за  едно жилище в същия квартал, се появи информацията, за далеч по-скандалните сделки на депутати и хора, в голямата си  част – ръководители на партията столетница. Корнелия Нинова, Елена Йончева, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Жельо Бойчев са само част от хората в БСП, които в годините, в които БСП са били на власт, са купили множество имоти на скандално ниски цени. Отделно от апартаментите Кирил Добрев декларира дялове във фирма „Пирин Ват“. Това е дружеството - собственик на ВЕЦ „Топлика“. Кирил Добрев  един от съсобствениците заедно с бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството бе Еленко Божков, назначен тези дни от президента Румен Радев в неговия Стратегически съвет.

Всички тези хора, днес първо станаха и говориха колко незаконна е сделката на Цветан Цветанов. Няколко часа по-късно, след като стана ясно колко тежко компрометирани са самите те по същата тема, смениха версията на „може и да се окаже законно, но не е морално“. 

 

Моралната цена на всяко свое действие политиците плащат на избори, а такива предстоят и след тях ще съдим кое хората са приели за морално и кое не. Но тук, щом подемаме темата с морала, ще си позволя да питам: А морално ли е представящата се за първа дама да си купува рокли и облекла за по 15 000 лв? И понеже знам отговора, продължаваме към по-важните въпроси: 

От къде всъщност тръгна цялата тема?! От разследване на Свободна Европа и антикорупционния фонд – организации, финансирани от „Америка за България“ и свързани пряко с „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ (на не знам кой, защото там вождовете станаха много, но няма индианци, ако перифразираме популярната реплика). Макар и да звучи иронично, с пари от Америка се удря лично по безспорно най-изявения про-американски политик в България. И в тази ситуация наблюдаваме нещо много странно. Тезите и интересите на либералната част от извънпарламентарната десница доста съвпадат с тезите и целите на БСП. А организациите, свързани със същата тази част от десницата, правят скандала публичен в деня, след като цялата страна започна да се забавлява с разтърсващите вътрешни скандали в БСП и много удобно се измести фокусът отново върху ГЕРБ, по напълно НЕполитическа тема.

Защо и как съвпаднаха тези неща – оставям всеки сам да преценява. Но на мен този ход и все по-явното мобилизиране на ДСБ и "Да, България" в един хор с БСП много ми прилича на отговор на това, че другата част от десницата – консервативната СДС, реши да се събере с ГЕРБ на предстоящите евроизбори.

 

 

Оригинална публикация

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама