Парламентът избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ

09:43, 22 мар 19 / Политика 25 1220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание избра Радослав Миленков за подуправител-ръководител на управление "Банков надзор" на Българската народна банка с мандат 6 години, предаде БГНЕС.

"За" гласуваха 115 народни представители, без против и въздържал се. След като бе избран той положи клетва.

По време на изслушването си пред парламентарната комисия по бюджет и финанси преди няколко дни Миленков заяви, че усилията му трябва да бъдат концентрирани към влизането на България в Банковия надзор на ЕС. Нямало по-важна задача в краткосрочен план от тази.

Той бе номиниран от управителя на БНБ Димитър Радев. По този начин Миленов замени на поста подалия оставка подуправител на банката Димитър Костов.

От трибуната на Народното събрание Миленков се закле да спазва законите на страната и да съдейства за осъществените на поверените от БНБ функции, както и да пази всички тайни, влючително и след прекратяване на правомощията му.

Пред журналисти Миленков заяви, че приотитети пред него са присъединяване на страната ни към единния надзорен механизъм, както и приобщаване към всички надзорни процедури.

По думите му реформите вече били направени и процесът на присъединяване към единния надзорен механизъм ще даде допълнителна гаранция на страната ни.

Миленков се надява, че до средата на тази година страната ни може да успее да влезе в чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

На въпрос изключени ли са случаи като този с фалиралата Кооперативна търговска банка (КТБ), Миленков подчерта, че уроците са научени и обеща, че ще направи всичко възможно да не се допуска нов случаи като този с КТБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама