Почетоха с две минути мълчание жертвите от Крайстчърч

13:10, 22 мар 19 / Свят 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С двуминутно мълчание Нова Зеландия почете паметта на 50-те жертви на терористичното нападение в Крайстчърч. Днес се навършва седмица от атаките в двете джамии в града.

Традиционната за мюсюлманите петъчна молитва беше предадена на живо по националните медии из цяла Нова Зеландия. Молитвата беше последвана от две-минутно мълчание в памет на 50-те жертви на нападенията в града. Много от жените носеха забрадки в знак на съпричастност.

Хиляди се събраха пред един от храмовете "Ал Нур", който беше атакуван от австралиеца Брентън Тарант. Церемонията започна с трогателно обръщение на имама на джамията.

"Показахме, че Нова Зеландия е несломима и светът вижда в нас пример за любов и единство. Сърцата ни са разбити, но ние не сме пречупени. Ние сме живи! Ние сме заедно! Решени сме да не позволим на никого да ни разделя!", каза Гамал Фуда, имам на джамията "Ал Нур", предаде БНТ. Той сърдечно благодари на новозеландците и на премиера им Джасинда Ардърн, за отношението и реакцията им след атаките.

"Пророкът Мохамед казва, че вярващите и тяхната споделена доброта, съчувствие и състрадание са като едно тяло. Когато част от него страда, болка чувства цялото тяло. Нова Зеландия скърби с вас, ние сме едно цяло", каза Джасинда Ардърн.

В столицата Уелингтън и в други градове новозеландци оформиха "човешки вериги на любовта" около джамиите по време молитвата. И за пореден път танцуваха хака - за да покажат сила и кураж. А погребенията на жертвите продължават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама