Принц Чарлз и съпругата му Камила пристигат в Куба

10:20, 24 мар 19 / Любопитно 25 1204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила пристигат днес в Куба на официална визита на членове на британското кралско семейство на карибския остров. Визитата става в момент, в който Куба се нуждае от чужди инвестиции, а САЩ затегнаха санкциите срещу страната.

"Тази визита е важна в символичен план, защото нито един член на кралското семейство не е бил в Куба от революцията през 1959 г.", казва Пол Уебстър Хеър, бивш британски посланик и преподавател в Бостънския университет. Той припомня, че преди това херцогът на Уиндзор е бил на частно посещение в Куба през 50-те години на миналия век. "Кралските визити са част от дипломацията в британската система. Това е полезен начин да се пращат послания, да се осъществяват контакти и да се напредва в дипломатическите преговори", уверява експертът.

Когато Кларънс хаус - официалната резиденция на принца и негов офис - обяви визитата на социалистическия остров, беше пояснено, че тя се извършва по британска молба и ще позволи да се изтъкнат нарастващите двустранни отношения и общите културни връзки. "Визитата е част от отдавнашното ни сближаване с Куба", каза говорител на британското външно министерство и посочи, че между двете страни има открит и откровен диалог по проблемите, които ги разделят, като човешките права, предаде АФП.

Чарлз и Камила ще бъдат почетни гости на официална вечеря, дадена от кубинския президент Мигел Диас-Канел. Не е предвидена никаква среща на знатната двойка с предишния кубински лидер Раул Кастро, който сега е първи секретар на Кубинската комунистическа партия. Според Крис Бенет, генерален директор на консултативното дружество Карибски съвет, в частен разговор принц Чарлз може да засегне въпросите за човешките права и политическата криза във Венецуела, основен съюзник на Куба. Но според експерта не би било уместно принцът да прави публични изявления по тези въпроси, защото той не е политическа фигура. 

Визитата ще има по-скоро културен характер. Знатната двойка вероятно ще има среща с музикантите от Буена виста соушъл клуб, ще посети училище за салса и ще присъства на балет.

Между Великобритания и Куба "има отдавнашна история", коментира Пол Уебстър Хеър по повод визитата. Той припомня, че британците са окупирали Хавана през 1762 г., преди да я разменят с испанците срещу Флорида. Експертът припомня, че Уинстън Чърчил пък си е падал по кубинските пури и няколко пъти е посещавал Куба. Специалистът припомня и, че в Куба има и битълсмания. Сред почитателите на Бийтълс е самият Мигел Диас-Канел. В Хавана има бар, посветен на Бийтълс и наречен "Жълтата подводница". В кубинската столица има и статуя на Джон Ленън.

Но Великобритания иска да засили и търговските си връзки с Куба. Британски предприемачи, обединени в асоциацията Кубинска инициатива, гледат на Диас-Канел положително и ценят неговите изказвания за отваряне на страната за чужди инвестиции, вписани в новата конституция, която ще влезе в сила през април, казва Крис Бенет. Кралската визита показва, че Великобритания иска по-тесни отношения с Куба и страната има независима от САЩ политика, коментира специалистът.

Хавана е подложена на американско ембарго от 1962 г. Тя има нужда от чужди партньори, а Вашингтон заплашва да приложи от средата на април раздел трети на закона Хелмс-Бъртън от 1996 г. Този раздел позволява на теория, по-специално на кубинските изгнаници, да съдят пред американски федерални съдилища, компаниите, които са реализирали печалби в Куба благодарение на национализираните след Кубинската революция фирми.

ЕС стана първи търговски партньор на Куба. Великобритания в разгара на Брекзит е насочила вниманието си към два отрасъла в Куба - туризма и енергетиката. Близо 200 000 британци идват в Куба всяка година. Принц Чарлз, който е запален по каузата за защита на околната среда, ще посети соларна централа, финансирана с британски средства, която ще влезе в експлоатация през декември и ще бъде най-голямата на Карибите.

Чарлз и Камила пристигат в Хавана днес. Те ще останат в кубинската столица до сряда. После ще се отправят към Каймановите острови.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама