Политолози: Върху управляващите няма политически натиск, а медиен

11:10, 24 мар 19 / Общество 25 544 Topnovini

Обществото е много чувствително на две теми – когато му се бръкне в джоба и ако става дума за евтини апартаменти в София. Случилото се не е заради обществен, а заради медиен натиск.

Така проф. Антоанета Христова и проф. Евгени Дайнов коментираха пред бТВ скандала с апартаментите на управляващите. Политолозите са убедени, че  ще има и последствия за Цветан Цветанов, но в момента премиерът пази мълчание.

„ГЕРБ ги удари това, че са битови хора, които битово управляват. Хората са убедени, че за тези апартаменти не е плащано“, каза проф. Дайнов.

Проф. Христова сподели, че последните два-три дена се е опитала да се ориентирам в нагласите и настроенията на хората, като е задавала три прости въпроса, от отговорите на които с установява голямо противоречие. Много хора са отговори, че те биха опитали да се облагодетелстват ако са на тази политическа позиция, на каквато е Цветанов. Но на въпрос дали трябва да има наказани, всички са убедени, че трябва да бъде понесена отговорност. Всички са убедени и че това е политическа атака.

„ От тези противоречия в мненията на хората трябва да имат извод, иначе влизаме в постоянния цикъл, че постоянно мразим себе си“, коментира проф. Христова

За проф. Дайнов проблемите произтичат от факта, че Бойко Борисов няма политически опит и смята, че проблемът идва от един човек, а той реално не е персонифициран в случая.

Борисов не е господар в собствения си дом, има негови заповеди, които не се изпълняват, има хора, които му се изплъзват. Той е убеден,че когато има проблем това идва от един човек и казва на Цветанов да намери кой е човекът. Борисов не е  господар в дома си, Цветанов събра много сила и олигарси. Ако Борисов не може да намери човека, който да обвини? Въпросът е дали ще има силата да направи нещо на Цветанов, коментира проф. Дайнов

Дайнов видя в случилото се с оставката на Цачева упражняване на средновековен модел на управление с „хвърляне” на глави на „разгневените”, за да се успокоят крепостите около замъка. Той отбеляза, че Цецка Цачева няма вече как да се върне в централната политика. „Това е ясно още откакто не се пребори да стане „майката на народа”, добави той.

На въпросът дали премиерът Борисов ще жертва Цветанов проф. Христова отговори, че не вижда обществен натиск, а медиен натиск.  „Всички знаем от къде дойде атаката, тя излезе от определени медии, а кои хора работят там, нека ги наречем „старата десница, коментира още политологът. Според нея важно какво следва от тук нататък.

„Цялото внимание на медиите и на хората е насочено към връщането на Цветанов от САЩ, това е организирано и е съвсем нормална реакция. Това е изключителен шанс да се покаже, че не може в политиката да се прави така“, каза още проф. Христова. Според нея изводът трябва да е ясен – че докато си политик, не бива да имаш големи трансфери в бизнес и имоти, а да работиш с хората, защото политиката е преди всичко това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 215 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.