Учени създадоха изкуствена кожа, която се възстановява сама

13:20, 24 мар 19 / Любопитно 25 1537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Научен екип начело Бенджамин Ти от Националния университет на Сингапур (NUS) е изобретил изкуствен материал, който повтаря водоустойчивото покритие на медузата и в същото време реагира на допир, става ясно от видеоклип, разпространен в YouTube.

В своята разработка учените са свързали еластичен полимер с йонизирана течност, богата на флуор, в резултат на което се е получил гел. За разлика от други съществуващи хидрогелове, подобна „кожа” се чувства чудесно и в морска вода, и в алкални/кисели среди.

Освен това новото покритие притежава едно от най-важните свойства – то може да се самовъзстановява. Изследователите демонстрират нагледно това, разрязвайки материала наполовина. След няколко минути той възстановява своята електропроводимост, а след няколко дни изчезват всички следи от разреза и двете части се сливат идеално една с друга.

Новата „кожа“ е предназначена за използване в роботи, за които не са подходящи металните обвивки. Освен това учените уверяват, че създаденият от тях материал може да намали нивото на замърсяване на околната среда, поради своята биоприрода.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама