Румъния мести посолството си от Тел Авив в Ерусалим

18:30, 24 мар 19 / Свят 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви днес, че посолството на страната в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим, предаде ТАСС, като се позова на румънското радио, съобщи БТА.

Дънчила съобщи това на конференция на Американско-израелския комитет по обществени отношения в САЩ. "Радвам се да съобщя пред аудиторията на Американско-израелския комитет по обществени отношения, че след приключването на анализа от всички конституционни участници в процеса на взимане на решения в моята страна и с пълното им съгласие аз като министър-председател на Румъния и правителството, което оглавявам, ще преместим посолството на Румъния в Ерусалим, столицата на Израел", каза Дънчила.

Този въпрос предизвика ожесточени спорове в Румъния миналата година. През април правителството прие меморандум за прехвърляне на посолството в Ерусалим, но президентството реагира остро, като заяви, че това ще бъде нарушение на международното право. Тогава Дънчила уточни, че този меморандум не представлява окончателно решение, а само създава тема за дискусии. Румънското външно министерство съобщи, че е започнал процес на анализи и оценки за прехвърлянето на посолството, за да се определи най-добрият начин на действие на Румъния в координация със стратегическите партньори и съюзници.

Политическото противопоставяне на десноцентристкия президент Клаус Йоханис и левоцентристкото правителство и парламентарно мнозинство в Румъния приема най-различни форми и се изостря с наближаването на президентските избори в края на годината, отбелязва ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама