5 милиона души подписаха петиция за отмяна на Brexit

19:31, 24 мар 19 / Свят 25 1266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 5 млн. души вече са подкрепили петицията с искане за отмяна на Брекзит.
 
"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е "волята на народа". Трябва да сложим край на това начинание, като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.

Събирането на подписи започна на 20 февруари, като до 18 март тя беше събрала едва 10 000 подписа. Няколко дни по-късно обаче петицията бяха подкрепили вече над 2 млн. души. 

Според действащите във Великобритания правила ако подписка събере над 10 000 подписа, тя трябва да получи официален отговор на правителството, а ако има над 100 000 подписа, въпросът, който поставя, трябва да бъде разгледан в парламента, макар че няма гаранции исканията да бъдат удовлетворени. 

Премиерът Тереза Мей и британското правителство отхвърлиха категорично идеята за отмяна на Брекзит. 

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март. Мей обаче договори отлагане с няколко седмици. Ако парламентът приеме споразумението за Брекзит следващата седмица, излизането от ЕС ще се случи на 22 май. Ако се стигне до отлагане след тази дата, Великобритания ще е изправена пред ситуацията да трябва да се включи в изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. 

Междувременно източник на Би Би Си от Консервативната партия обяви, че Мей може да получи подкрепа за плана си за Брекзит, ако обещае да напусне поста министър-председател.

Депутати от партията са казали, че те могат неохотно да подкрепят споразумението с ЕС за излизането на страната от него, ако са сигурни, че Мей няма да ръководи следващия етап от преговорите със Съюза. Досега британският парламент два пъти отхвърли плана.

В същото време политическият наблюдател на вестник Sunday Times Тим Шипмън писа, че 11 министри от кабинета на Мей искат оставката ѝ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама