Костов: Кремъл води война срещу всички страни от НАТО, България е сред най-уязвимите

12:30, 25 мар 19 / Политика 25 1577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Кремъл води дифузна война срещу всички страни от НАТО, чиято цел е дестабилизация на институциите и противопоставяне на различни части от обществото", каза бившият министър-председател Иван Костов по време на конференцията „Членството в НАТО“ – ключ към Европейския съюз“.

Костов посочи, че тази война се води с медийни, политически, икономически и кибернитични средства и се намира в различни фази в различните страни.

„Особено напраднала е тази война в страни, в които псевдонационалистически партии имат влияние върху управлението и България е сред най-уязвимите“, добави той.

Според него България не противодейства достатъчно ефективно срещу руската заплаха, но НАТО също реагира със забавяне.

Бившият премиер препоръча България да следва политика на пълна солидарност със съюзниците си в Алианса, а НАТО да засили противодействието си на Русия.

От своя страна бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) посочи, че битката за членството в НАТО и ЕС не е приключила, а Европа е изправена пред ключови избори за Европейски парламент.

„Ние трябва да спечелим на своя страна следващото поколение и да работим за постигането не просто на мир, а на траен мир“, каза Плевнелиев и добави, че заплахите идват от „ревизионистично настроени империи на изток от България“.

"Никога не съм бил съгласен с максимата „Винаги с Европа, никога срещу Русия“, коментира още той.

Участие в конференцията взеха още посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, посланичката на Великобритания Ема Хопкинс, посланици и дипломати от Словения, Черна гора, Украйна, Полша, Чехия, бивши министри в български правителства.

Конференцията беше открита от бившия председател на Народното събрание и бивш посланик в Полша и Македония Александър Йорданов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама