Превръщането на „Св. София” в джамия - предизборен трик

17:20, 25 мар 19 25 1369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че статутът на прочутата бивша християнска базилика "Света София" - една от най-големите забележителности в Истанбул, може да бъде променен от "музей" на "джамия" след местните избори на 31 март.

В интервю за тв канала ТГРТ Ердоган се мотивира с това, че така храмът ще може да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. Той даде за пример намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички посетители влизат безплатно.

 

„Идват избори, това е трик. Ердоган е опитен политик. Целта е да покаже, че той е „защитникът на мюсюлманите”. Миналата година, когато имаше парламентарни избори, той мобилизира електората в Германия, където живеят 3 милиона германци. Ердоган каза, че те са турци и стои зад тях”. Така учредителят на "Турски културен център 21-ви век" Ибрахим Карахасан-Чанър коментира в ефира на Нова Телевизия искането на Ердоган да промени статута на „Света София” от музей в джамия.

Според историка Ердоган винаги търси религиозна реторика. „В неговия електорат преобладават консервативните маси, които са вярващи в Бог. Той употребява тези маси по един много добър начин в кампании като предизборните”, заяви Карахасан-Чанър.

Той допълни, че в момента Турция е отслабнала икономически. „Във вътрешно-политически план нещата не са добри. Има инфлация, скок на турската лира. От икономиката се оттеглиха много важни инвеститори”, каза още Карахасан-Чанър.

В предаването богословът Иван Шишиев разказа повече за историята на катедралата "Света София" и нейната културна стойност. „Храмът е строен 5 години. В миналото това е била най-скъпата сграда. Почти 1000 години църквата е била главният действащ храм на християнството”, каза Шишиев. Според него Ердоган се опитва да върне Турция с век назад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама