Ефективни естествени средства за облекчаване на мигрената

11:50, 27 мар 19 25 1664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мигрената е едно от най-често срещаните състояния в световен мащаб, като не само причинява дискомфорт, но и е възможно сериозно на наруши качеството на живот и да повлияе на ежедневието на страдащите. Обикновено засяга хора на възраст от 15 до 55 години.

Мигрената представлява тежки и повтарящи се пристъпи на главоболие. Те могат да бъдат предшествани или придружени от сензорни предупредителни признаци и други симптоми.

Болката, която причинява мигрената, често се появява от едната страна на главата и може да продължи часове или дори дни. Възможно е да бъде придружена от гадене, повръщане, изтръпване и/или мравучкане на крайниците, аура на сензорни нарушения, повишена чувствителност към звук, светлина или миризма.

Причината за мигрената все още не е известна. Някои фактори могат да инициират появата на мигренозен пристъп, включително депресия, тревожност, стрес, възбуда, умора и безсъние, консумация на определени храни или напитки, дехидратация, някои лекарства, силни миризми или звуци, ярки светлини. Някои хора, които имат мигрена, могат ясно да идентифицират причинители или фактори, които предизвикват главоболие.

Лечението е насочено към предотвратяване на атака и облекчаване на симптомите. Превенцията на мигрената започва с избягване на тригери. Основните цели на превантивните средства са да се намали честотата, нивото на болка и продължителността на мигренозните главоболия и да се повиши ефективността на други терапии. Има много различни лекарства, използвани за лечение и предотвратяване на мигрена. Но някои хора предпочитат да използват естествени лечения като алтернативи или да допълват медицинското лечение.

Промените в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на честотата на мигрената, включват осигуряване на достатъчно сън, намаляване на стреса, избягване на определени храни и напитки - алкохол, кофеин, шоколад, цитрусови плодове, редовна физическа активност и прием на достатъчно вода.

Лавандуловото етерично масло често се препоръчва като средство за лечение на стрес, тревожност и главоболие. Проучване, публикувано в Европейската академия по неврология, е установило, че вдишването на лавандулово масло е помогнало за намаляване на тежестта на мигренозните главоболия при някои хора. Ментовото етерично масло също може да помогне при мигрена. Приложено върху челото и слепоочията, може да облекчи болката, гаденето и чувствителността към светлина.

Джинджифилът също се оказва полезен в борбата с мигренозното главоболие според изследване.

Стресът е често срещана причина за мигрена. Стресът също може да създаде цикъл, при който мигренозната болка влошава стреса, който след това предизвиква друг пристъп на мигрена. Намирането на подходящия за Вас метод за намаляване на стреса, като упражнения, йога, медитация, биофийдбек, може да помогне за предотвратяване на бъдещи мигренозни атаки. Проучване откриват, че акупунктурата може да е ефективен метод за лечение на хора с мигрена.

Масажирането на мускулите на шията и раменете може да помогне за облекчаване на напрежението и на мигренозните болки. Масажът може също да намали стреса.

Моминска вратига и чобанка са две билки, които могат да помогнат за намаляване на болката и честотата на мигрена.

Недостигът на магнезий, който е основен минерал, може да предизвика мигренозна аура или менструално мигренозно главоболие. Мигренозна аура е нарушение на зрението, което възниква в началото на мигренозния пристъп. Изследванията показват, че приемът на добавка с магнезий може да бъде полезен за намаляване на честотата на мигренозните атаки.

Витамините от група В също могат да повлияят върху редуцирането на броя на мигренозните простъпи и тежестта им.

Някои хора смятат, че поставянето на студен или топъл компрес на главата може да бъде успокояващо и да спомогне за намаляване на мигренозните болки.

Може да опитате и с акупресура. Според изследване е надеждна алтернативна терапия за страдащи от хронични главоболия и други състояния. Отделно проучване установи, че акупресурата може да помогне за облекчаване на свързаното с мигрената гадене.

Още информация по темата може да намерите в medpedia.framar.bg  - мигрена

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама