Антоанета Барес, директор на НКИЗ: Ще направим всичко възможно тази година да е по-добра от предишната

09:35, 26 мар 19 25 1138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

-          През януари тази година салдото по текущата сметка е положително в размер на 88,7 млн. евро. Преките и чуждестранни инвестиции обаче намаляват с цели 427,5 млн. евро, показват данни на БНБ за платежния баланс тази година. Намалението се равнява на 0,7% от БВП. Спрямо януари 2018 г. спадът на инвестициите е над 656 млн. евро. Какво означава това за българската икономика и какви предизвикателства поставя намаляването на вложенията на бизнеса пред Индустриалните зони в страната, ще коментираме с Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“. Защо намаляват отново преките инвестиции у нас?

-          Много добре знаете, че окончателните данни на БНБ излизат 15 месеца след като приключи финансовата година. Така че тези данни са предварителни. Понякога разликата между тези данни достига почти милиард. Така че тези данни като такива не дават никакво отражение върху икономиката. Те се наваксват и резултатите се получават чак след като приключи финансовия период и бъдат отчетени всички фактори, които имат отношение към тях.

Относно индустриалните зони не бих казала, че интересът и сделките са намалели. Ние вече имаме сделки от началото на годината. Така че интересът продължава да е същия, дори да расте. И мислим, че дори тази година ще бъде по-добра от предишната. Поне ние ще направим всичко възможно.

-          Отчетохте доста силна 2018 година – нещо, което радва цялата българска икономика.

-          Да, това е най-силната година на компанията, откакто е създадена, тъй като тя е на печалба реално от дейността си. Други години също е била на печалба от лихви на парични средства от банки. Но това не е печалба от това, което се е случило в компанията. Последната година беше много силна за нас, с много добри сделки, с много добри инвестиции и проекти. Вие реално ще ги видите да се реализират в следващите три години. Миналата година реално беше годината, в която се случиха тези сделки. Но самите инвестиции ще бъдат реализирани в период от три години съгласно сертификатите, които са получили инвеститорите от Българска агенция за инвестиции.

-          Все пак в каква степен са зависими у нас индустриалните зони от чуждестранните капитали, от чуждестранните инвестиции?

-          В индустриалните зони инвестират както чуждестранни компании, така и малкия и среден бизнес в България. Така че не може да се говори за голяма зависимост. Но естествено има зависимост. Ако в една страна има отрицателни резултати и отрицателни послания на държавата като държава спрямо инвеститорите, за липса на стабилност, за недобра среда за реализиране на инвестициите, неминуемо това влияе върху икономиката и потенциалния инвеститор. И ще ви кажа защо!

От една страна защото самите големи компании, които са решили да се развиват  и биха избрали България като място за следващата си инвестиция, спират своята инвестиция.

От друга страна голяма част от резултатите на малките и средни компании са от износ от тяхна страна, износ към тези пазари, тоест потребление на тези големи компании, защото реално те са техни поддоставчици. Такива резултати на намаляване на интереса и на инвестициите показват, че намалява производството. А когато намалява производството, поръчките към поддоставчиците също намаляват. Тоест намалява и растежа на нашия малък и среден бизнес. Съвсем логично е обяснението. Така че ние трябва да изпращаме послания към инвеститорите, които да са такива, че те да могат да се чувстват стабилни, да се чувстват добре, да са спокойни за своята инвестиция и да знаят, че тя не само ще се реализира, а и че ще бъдат подпомагани през целия слединвестиционен процес, за да може бизнесът в България да се чувства добре.

-          Не ги ли изпращаме в достатъчна степен тези послания, защото в последните години, дори да имаме леки ръстове на инвестициите, продължаваме да си говорим, че те са недостатъчни, че България все пак има по-голям потенциал да привлича такива.

-          Имаме потенциал да привличаме такива и бих казала, че има две неща, които са важни. Едното е, че не можем да надскочим себе си като територия и пазар, не можем да привлечем огромни инвестиции на огромни територии, защото сме малка страна. Но можем да предлагаме инвестиции във високотехнологични сектори, в сектори с висока добавена стойност и иновации, в малък бизнес, който е добре платен, който ще осигури високо заплащане на кадрите от България, който ще подобри качеството на живот, но в същото време не изисква ресурси, каквито страната ни просто не притежава. Всяка страна трябва да се простира според ресурсите, които притежава. А ние наистина притежаваме добра данъчна политика, много добри ниски оперативни разходи, изключително кадърни и умни хора, които работят в България и сме на много добро местоположение. В крайна сметка ние сме врата към Европа.

-          А каква е ролята на индустриалните зони за приличането на инвестициите у нас?

-          Индустриалните зони са инструмент за подпомагането за привличане на инвеститори. Когато един инвеститор търси тепърва да се позиционира, закупувайки терен на зелено, това представлява проблем за него от гледна точка на сигурността на инвестицията. Тъй като съответния терен трябва да бъде обследван със сериозен правен и технически анализ за възможностите му за извършването на каквато и да било инвестиция. От друга гледна точка важно е  осигуряването на съответната инфраструктура. В този смисъл индустриалните зони са естественото място за привличането на инвеститори, тъй като той намира там местоположение, терени с чиста собственост и всички документи. От друга страна ние наистина подпомагаме инвеститора през целия този процес – с комунални услуги, с инфраструктура – което за него е проблем и е бавен процес.

-          2018 г. беше много силна година за вас. Разкажете малко повече за отделните зони и тяхното развитие.

-          Очаквано Божурище, което е близо до София, се развива доста добре. Там проблемите бяха във връзка с инфраструктурата, с осигуряването на допълнителни мощности. Но всичко това вече е въведено в експлоатация и инвеститорите са абсолютно спокойни да направят своята инвестиция там. Така че когато има положителни резултати, те се виждат, и нещата се наваксват. Последната година доста интереси има към Ловеч, Видин и Плевен от различни сектори в бизнеса и най-вече от секторите в автомобилното производство. От гледна точка на структурирането на БВП голям процент взима точно този сектор. Това е очаквано, тъй като ние създадохме традиции в тези видове производства. В последната година, както и в началото на тази, сме посрещали и немски компании от този сектор, австрийски и френски също. Имаме първи инвеститор в зоната ни в Телиш – става дума за австрийска компания. Това е голям личен успех за нас, защото от много години теренът стои празен и неизползваем. Той се намира в малко населено място, където има проблем с работната ръка и наистина на нас ни костваха много усилия, за да убедим някой да избере точно това място за своята инвестиция. Самото място е много добро. За нас естествено една птичка прави пролет, защото след нея ще дойдат други. Така че първият инвеститор в дадена индустриална зона наистина е голям успех.

Във Видин имаме преговори с няколко компании. Немска компания дойде в нашия офис и посети и Божурище. Но се интересуват от този район – ходиха във Враца и Видин.

Изключително добре работим с общините в България и искам да поздравя кмета на Враца, който дава всичко от себе си за да се случи една инвестиция там. И бих посъветвала и другите кметове: Бъдете активни! Когато доведем при вас инвеститор, който е избрал тази част на България по негови причини -  в случая те търсят близост до Дунав мост II и пътя към Румъния – дайте всичко от себе си, за да се случи инвестицията във вашия град! Имаме добри отношения и с много други кметове и областни управители. С община Ловеч работим много добре. С областната администрация в Кърджали също - те са изключително кооперативни.

-          Стара Загора и Бургас  също правят впечатление.

-          Там имаме по-трайни отношения, тъй като с двете общини имаме съвместни дружества. Старозагорското дружество е младо. То тепърва започва да работи и да се структурира. А дружеството ни в Бургас изчерпа територията си. Запълни се зоната и в края на тази седмица дойде дългоочакваното решение с възможност за увеличаване капитала на бургаското дружество с държавни терени, които сега ще дойдат при нас. И ние след това ще ги апортираме в Бургас. И ще увеличим с около 500 дка терените на Бургас. Вече има инвеститори, които чакат за тях.

-          Не спирате да гледате напред – бизнесделегация от България посети Саудитска Арабия, вие също се включихте в срещите и дискусиите там. Какъв е потенциалът ни за привличане на инвестиции от Близкия Изток?

-          Ние имаме потенциал за привличане на инвестиции от там дотолкова, че това са страни, които са зависими само от ресурсите си – тоест от производствата си на петрол и други ресурси. Техният интерес е да  пренасочат икономиката си и да не бъдат толкова зависими само от ресурсите си. Те тепърва прохождат да развиват икономика. И от тази гледна точка те имат нужда от пазари. А пазар Европа с партньор България е един много добър пазар. Това, което ми направи изключително добро впечатление е, когато се срещнахме на бизнесфорума с техния бизнес, заместник-председателят на тяхната палата ми казва: „Здравейте, вие не ме познахте. Аз бях в България, обадих ви се, вие ме посрещнахте и ме водихте в Божурище. И аз видях влака. Тогава бях с костюм и затова не си ме спомняте“. Това означава, че ние сме направили силно впечатление у тези хора. Те заявиха интерес към инвестиции в индустриални зони и това е логично. Защото когато не познаваш някоя страна, една такава инвестиция е по-предвидима.   

-          Има ли страни от които трябва да бъдем по-предпазливи с инвестициите? Ето например на европейско ниво тече дискусия за евентуално ограничаване на инвестициите и разрастването на китайския капитал в Европа.

-          Китайски капитал - да. Но инвестицията си е инвестиция. Китай имат големи капитали, които търсят къде да вложат. Казах преди малко, че ние сме твърде малки за такъв тип капитали. Аз ще се огранича до индустриалните зони, това е моят ресор  - ние привличаме инвеститори, които произвеждат и правят логистични бази. Тоест те се занимават с реален бизнес, а не с капиталов пазар.

-          Говорихме за срещите ви в Саудитска Арабия. Какви нови срещи ви предстоят за привличане на нови инвестиции?

-          Предстоят ни срещи в Турци, които ще бъдат изключително интересни, тъй като има засилен интерес към турския бизнес. Ние имаме вече първи турски компании, които са инвестирали. Имаме такива с наемни отношения, имаме и такива с вече сключени договори. Те развиват своите проекти с клас инвестиция А. Само последните два дни, докато мен ме нямаше, колегите са били на срещи с две турски компании, които проявяват интерес от инвестиции в индустриалните зони в България. Така че от там също очакваме един сериозен бизнес.

-          Пожелаваме ви все повече запълнени терени и да чуваме за все повече зони, които имат нужда от разширяване.

-          Благодаря ви. И последно искам да кажа, че започнахме работа по урегулиране на законодателството в тази област, което би било много полезно за инвестициите и ще ни направи предвидими.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама