САЩ контрира Русия: финансира енергийни проекти в Източна Европа

11:10, 26 мар 19 / Свят 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроекта за диверсификацията на източниците на енергоресурси на страните от Централна и Източна Европа и борба с влиянието на Русия, съобщава ТАСС.

391 конгресмени гласуваха „За“ законопроекта , а 24 бяха „Против“. Ако законодателството бъде одобрено от Сената, то трябва да бъде подписано от президента на САЩ и да се превърне в закон.

Според авторите на документа, САЩ трябва „да помогнат на страните от Централна и Източна Европа да намалят своята зависимост от енергийни ресурси от страни, които използват зависимостта в сферата на енергетиката, за да разпространяват политическото си влияние, като Руската Федерация, която използва природния газ, за да принуждава, сплашва и оказва влияние на други страни“.

Във връзка с това, съгласно текста на законопроекта, Държавният департамент и свързаните с него ведомства трябва „да подкрепят усилията на Европейската комисия и правителствата на страните от Централна и Източна Европа, целящи укрепването на тяхната енергийна сигурност“.

Това трябва да бъде, от една страна, „дипломатическа и политическа поддръжка“, а от друга – финансова поддръжка на конкретни проекти в сферата на енергетиката, предаде Агенция „Фокус“.

За тази цел се предлага да се „отдели финансиране в размер на не повече от 1 млрд. долара за подкрепата на частни инвестиции в проекти, способстващи диверсификацията на източниците на енергия, както и системите за пренос на енергоресурси в страните от Централна и Източна Европа“.

Законопроектът предполага също да се отделят 5 млн. долара за Агенцията за търговия и развитие на САЩ, която да съдейства европейските страни да наемат допълнителни служители, които да се занимават с тези въпроси.

По-рано на енергийната конференция CERAWeek в Хюстън американският държавен секретар Майкъл Помпео заяви, че Вашингтон не иска американските съюзници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия в резултат на изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Той отбеляза, че САЩ възнамеряват да „помогнат на приятелите си да осигурят диверсификация“ на енергийните доставки.
В тази връзка държавният секретар отбеляза ролята на частните компании за увеличаване на износа на втечнен природен газ в Полша.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за изграждането му се оценяват на 9.5 млрд. евро, пускането на тръбопровода се очаква до края на 2019 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама