Преди точно 50 години Джон Ленън и Йоко Оно

18:40, 26 мар 19 / Любопитно 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През март 1969 г. току-що венчаните Джон Ленън и Йоко Оно се отказват от медения си месец и приемат представители на пресата в леглото на президентския апартамент в хотел "Хилтън" в Амстердам. Така двамата протестират по мирен начин срещу войната във Виетнам, пише "Ройтерс".

Тази седмица в столицата на Холандия с фотоизложба и други събития ще бъдат ознаменувана 50-ата годишнина от мирния протест на Йоко Оно и Ленън, който беше убит в Ню Йорк през 1980 г. Марк Дейвид Чапман, който застреля Ленън, все още излежава присъдата си от 20 години до доживот затвора в Алдън, Ню Йорк.

През 1969 г. Ленън и Оно сред цветя и надписи, които самите те са написали като "Мир на косата" и "Мир в леглото", изразяват своята идея за световна хармония: отказът от насилие във всичките му форми.

"Ако вярвате, че насилието ще реши всички проблеми, това е ваш проблем. Аз не смятам така", казва Ленън на един от репортерите. "Никой досега не е опитвал да реши проблемите с мир", заявява той.

Случката намира място в репертоара на "Бийтълс" в песента The Ballad of John and Yoko, в която се пее: "Отидохме с кола от Париж до Амстердам. Говорихме в леглата си за седмица. Хората от новините попитаха: "Какво правите?" Казах им: "Ние просто се опитваме да получим малко мир."

През 2012 г. Йоко Оно пусна за свободно гледане документалния филм Bed Peace, който разказва както за акцията им в Амстердам, така и за повторното й осъществяване няколко месеца по-късно в Монреал (Канада).

В чест на годишнината пред хотела ще бъде засадено "лале на мира", а сред останалите събития влизат филмова вечер, концерт и туристически обиколки в известната стая номер 902 в хотела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама