Курумбашев: Пакетът "Мобилност" няма да бъде гласуван, връща се в транспортната комисия

08:13, 27 мар 19 / Политика 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес няма да има вот по пакета „Мобилност“, връща се в транспортната комисия. Това обяви евродепутатът Петър Курумбашев пред БНР. По думите му днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване.

„Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезна от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента – че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи с колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обясни Курумбашев.

Снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни, в което се подчертава, че се правят редица процедурни нарушения, посочи Курумбашев. Той уточни, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в 5 блока за гласуване. Евродепутатът посочи, че днес е трябвало да направят и второ гласуване преди началото на дебатите /искане по недопустимост/. Според него Таяни ще бъде атакуван заради решението си.

Курумбашев посочи, че теоретично е възможно да се направи пореден опит за вкарване на пакета за гласуване на последната сесия на ЕП в Страсбург. Според него обаче това няма да стане. Пакетът не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент, прогнозира той.

Засега не спираме нашия митинг-протест в София, въпреки информациите, че днес в ЕП може и да не се гласува пакета „Мобилност“, заяви Красимир Лалов от Сдружението на българските превозвачи. Той обаче подчерта, че предстои да обсъдят това развитие на нещата.

„В 12 часа запазваме нашата среща на Храм-паметника „Александър Невски“, каза Лалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама