Политолог: Очаквам да бъде поискана оставката на Цветан Цветанов

09:15, 27 мар 19 / Политика 25 915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Очаквам да бъде поискана оставката на Цветан Цветанов", каза пред БНР политологът Даниел Смилов в коментар за скандала с придобитите от висши политици луксозни апартаменти на преференциални цени, в който е замесено и името на председателя на парламентарната група на ГЕРБ.

„Има известна интрига – дали поисканата оставка ще бъде само от позицията на шеф на парламентарната група на ГЕРБ или оттегляне от парламента. Точно каква форма ще бъде поискана като политическа отговорност за този етически проблем предстои да видим, но във всички случаи ще има нещо такова“, добави Смилов.

Според политологът след този скандал няма как Цветан Цветанов да има същата политическа тежест в партията.

„Със сигурност ще намалее неговото влияние", каза Смилов. Той прогнозира, че ще нарасне влиянието на другите силни фигури в ГЕРБ, например Томислав Дончев. Според него партията изглежда монолитна. 

„Ако наистина има такъв казус, че политическо лице, докато е заемало публична длъжност, е въвлечено в такъв тип сделки, принципът е понасяне поне на политическа отговорност“, изказа мнение политологът.

Той изрази надежда скандалът да не остане на битово ниво, а да се стигне до позитивен структурен ефект за системата:

„Прегледът на лобиските закони е нещо важно. Защо БСП сега трябваше да се сети за тях? Може би са подготвяли този анализ и е съвпаднало, но нека видим. Защо пък не и опозицията да започне да си върши работата и да не влиза в персонални пререкания, а да вади структурно важни неща“.

"След „Апартаментгейт“ ще имаме период на нестабилност в правителството и на трудност за формиране на мнозинство", прогнозира още Даниел Смилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама