Вебер: Имаме нужда от нов механизъм за правовата държава в ЕС

13:10, 27 мар 19 / Свят 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз има нужда от нов, политически независим механизъм, със сериозни санкции като орязване на еврофондовете, когато едно национално правителство отклонява страната от демократичния път, заяви в интервю за румънския информационен сайт Зиаре Манфред Вебер, кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия, съобщава БТА.

По отношение на активирането на Член 7 от Договора на ЕС, каквато процедура вече е стартирана по отношение на Унгария и Полша, Вебер заяви, че това е важен инструмент и трябва да бъде запазен. "Но съществува впечатлението, че не произвежда желаните резултати или не достатъчно бързо. Затова имаме нужда от независим механизъм за правовата държава вътре в Европейския съюз (. . .) Имаме нужда от независима оценка ежегодно за всяка страна членка, не само за новите членки, но и за старите", заяви Вебер.

Той изтъкна три критерия, на които би трябвало да се базира тази оценка: борба срещу корупцията, независимост на съдебната система и независимост на пресата.

"Можем да помислим за механизъм, който да спре европейското финансиране в подобни случаи (при нарушаване на правовата държава), но това трябва да бъде компенсирано от националните бюджети. Така тези, които разчитат на еврофондовете, например фермерите, ще си получат парите, няма да загубят нищо, а правителството ще бъде принудено да намери компенсаторни решения", обясни кандидатът на ЕНП за председател на ЕК.

По отношение на ситуацията в Румъния Вебер коментира кандидатурата на бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура и изтъкна, че "случаят Кьовеши е знак, че в Румъния има проблеми".

"Нормално е в една страна като Румъния правителството би трябвало да е гордо, ако първият европейски главен прокурор е личност от Румъния, с доверие, със силни козове, която успя да убеди Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) да я подкрепи. Мисля, че е чест за Румъния да има някого, който да привлича голяма подкрепа от европейските политици. Бих очаквал правителството да я подкрепи", подчерта Вебер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама