Архитект за паметника на пл. "Гарибалди": Общината взе по-лесното решение

08:50, 29 мар 19 / Общество 25 792 Topnovini
1
2
3

След острата обществена стена, както и последвалите шеги в социалните мрежи, махат „водната стена” на площад "Гарибалди". Монолитът предизвика полемика и в Столична община и кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде премахнат.

Тя заяви, че той е прекалено голям за малък площад като "Гарибалди" и затова е взела това реше. Според нея „водната стена” не се вписва в пространството. Кметът каза още, че подобре е да се сложи в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

Според архитект Павел Попов, който е преподавател в УАСГ, добър или лош, паметникът не трябва да бъде премахнат.

„След като е взето решение и то е мотивирано, немотивирано е да се даде заден ход. Трябва обществото да бъде убедено, че това е един хубав паметник и да бъде измислено как водата да не замръзва през зимата”, коментира Попов пред bTV. По думите му, вместо това общината е взела по-лесното решение, а именно да го премахне.

„Основната цел е изпълнена – парите са похарчени. Дори още пари ще се похарчат за махането му”, допълни архитектът.

Общинският съветник Димитър Антов заяви, че според него монолитът на „Гарибалди” струва около 10-12 000 лв. По данни на кмета на район „Средец” обаче той струва повече от 24 000 лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани