Забраниха на Лаура Кьовеши да напуска Румъния

13:30, 29 мар 19 / Свят 25 1338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият специален прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши е блокирана от Следствения комитет на Румъния в страната в деня, когато президентът Клаус Йоханис насрочи референдум за борбата с корупцията.

Тя е почти в края на процедура за одобряването ѝ за първия Главен прокурор на Европейския съюз, но в родината си е обект на поредица обвинения и остри критики от управляващите социалдемократи, опитващи се да отслабят борбата с корупцията.

В четвъртък Кьовеши бе изслушана в Отдела за разследване на висши магистрати дава показания близо 6 часа. На излизане тя заяви, че ѝ е забранено да говори пред журналисти.

Местни медии съобщават, че е била поставена под "юридически контрол", като ѝ е забранено да напуска страната без съгласието на прокуратурата. Кевин Хамилтън - посланикът на Канада за Румъния, България и Молдова, изрази тревога от тези съобщения.

През декември - точно преди началото на ротационното румънско председателство на Съвета на ЕС - започна разследване срещу Кьовеши. На 8 март тя бе разпитвана по втори случай, свързан с обвинения срещу нея от бившия сенатор Себастиан Гита.

Той твърди, че преди десетина години тя била поискала пари покрай екстрадирането на Николае Попа от Индонезия, осъден по-късно за финансови измами на повече от 10 години затвор.

Сега прокуратурата я обвинява в корупция, даване на лъжливи показания, злоупотреба със служебно положение и ръководство на организирана престъпна група. Днес Кьовеши заяви, че също така ѝ е забранено да работи като прокурор в Главната прокуратура на Румъния.

Тя отхвърля всички обвинения и твърди, че това е част от кампанията на управляващите на всяка цена да ѝ попречат да заеме високия прокурорски пост в ЕС. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама