Омбудсманът: Увеличават се жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване

14:00, 29 мар 19 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи стават все повече, коментира омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента. Тя внесе в Народното събрание Годишния доклад за работата на институцията за 2018 г.

Манолова представи работата на институцията за миналата година в числа - 12 890 жалби на граждани, 24 634 души, преминали през приемните на омбудсмана, 36 892 души потърсили съдействие от институцията, 11 законодателни инициативи. "Спрямо 2015 г., когато стъпих в длъжност, това е повече от два пъти нарастване на жалбите на гражданите", коментира тя.

Мая Манолова ще даде изчисляването на пенсиите на съд, ако няма промени

Манолова посочи, че и през миналата година най-много са жалбите срещу монополни дружества, следвани от тези по повод на социални и трудови права и жалбите, свързани с правото на собственост и екологични проблеми.

Омбудсманът отбеляза, че институцията е работила по четири оплаквания на граждани срещу застрояване в София - срещу изграждането на 34-етажния "Златен век", 52-метровата сграда в кв. Витоша, 55-етажния небостъргач "Парадайз" и 43-етажната сграда върху зелена площ в кв. "Стрелбище". Предизвикали сме множество проверки по тези казуси и в част от тях има и конкретни резултати, отчете Манолова.

Омбудсманът: Спрете натиска върху медицинските специалисти

Манолова посочи, че първите жалби за сградата "Златен век" са получени в края на 2017 г. и от институцията са поискали пълна проверка от Столичната община и ДНСК. Проверката на ДНСК е завършила със заключение, че не са установени нарушения относно законосъобразността на издадените строителни книжа. Това е констатация от началото на 2018 г., коментира Манолова. Тя посочи, че няколко месеца по-късно отново са сезирани от гражданския комитет по повод на т.нар. методически указания или опит за тълкуване на закона от заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Като най-големи победи на институцията през миналата година Манолова отчете приетите три закона за хората с увреждания и промените в Кодекса на труда и Закона за гарантиране на вземания. През миналата година близо 5000 работника са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лева.

Мая Манолова: Засега нямам намерение да сменям работата си

Манолова отбеляза, че днес парламентът е приел на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс за ограничаване на свръхправомощията на банките. Вече се появиха и втори варианти на предложенията, които внесох, които на практика ще обезсмислят законодателното усилие, коментира тя и апелира народните представители да чуят гласа на гражданите и на ЕК, която заплаши страната ни с наказателна процедура. Омбудсманът посочи, че почти готов е и законопроектът за частния фалит.

Попитана дали ще се кандидатира за кмет на София, Манолова коментира, че непрекъснато е обект на политически атаки, без да е политик. "Не е честно да бъде атакувана заради висок рейтинг институцията, нито да бъдем въвличани в политически сценарии, това няма да ни спре да си вършим работа, просто може много да ни ядоса", коментира Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама