Министър Петкова обсъди с румънския си колега развитието на енергийните проекти

16:30, 29 мар 19 / Политика 25 838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напредъкът по реализацията на съвместните енергийни проекти между България и Румъния беше в центъра на разговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с румънския й колега Антон Антон. Министър Петкова участва в делегацията в румънската столица, водена от премиера Бойко Борисов, за съвместно заседание на правителствата на двете страни.

Двамата министри разговаряха за съвместната работа на България и Румъния в рамките на Групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. Дейността в рамките на групата е съсредоточена не само върху изграждането на нови газопроводи, но и върху оптималното използване на съществуващата инфраструктура. В този контекст министър Петкова информира своя румънски колега, че завършването на компресорната станция Подишор на румънска територия, част от междусистемната газова връзка България – Румъния е от ключово значение за постигане на реверсивен поток между двете държави и оптимални условия за функциониране на връзката.

Антон Антон информира, че предстои компресорната станция да бъде пусната в експлоатация през тази година. Тя е част от проекта за развитие на румънската газопреносна система по трасето България – Румъния – Унгария – Австрия (BRUA), който включва изграждане на нови газопроводни участъци с приблизителна дължина 528 км и три нови компресорни станции – Юпа, Бибещи и Подишор.

Министър Петкова информира своя домакин и за напредъка по изграждането на електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас. Проектът е потвърден от ЕК като проект от общ интерес за увеличаване на преносната способност между България и Румъния, известна като коридор „Черно море“.

Електропроводът има статут на обект с национално значение. Той се изпълнява от Електроенергийния системен оператор (ЕСО ЕАД) и е включен в Десетгодишния план на Асоциацията на европейските преносни оператори ENTSO-E за 2014-2024 г., както и в десетгодишния план за развитие на електропреносната мрежа на ЕСО ЕАД за периода 2015-2024 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама