Каракачанов: Трябва да се възстанови сътрудничеството между НАТО, ЕС и Русия

19:15, 29 мар 19 / Политика 25 1060 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сътрудничеството между НАТО, Европейския съюз и Русия трябва да бъде възстановено. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за ТАСС.

„Моето мнение като политик е непроменено: НАТО и Русия трябва да търсят точки на съприкосновение и основи за сътрудничество, още повече че вече е имало такъв период в историята на НАТО и Русия“, каза Каракачанов.

Той заявява, че България е станала член на Северноатлантическия пакт след кървавите конфликти в бивша Югославия през 90-те години на ХХ век.

„България стана член на НАТО веднага след като на Балканите се разразиха серия от конфликти, включително войната в бивша Югославия. Тази стъпка даде на нашата страна възможността да се почувства в безопасност. България е сравнително малка държава, а след разпадането на Варшавския договор ние видяхме, че светът не стана по-безопасно място. По това време НАТО остана единственият военно-политически съюз в света, затова ние решихме, че да бъдем член на организация, която гарантира сигурността, е далеч по-добре, отколкото да бъдем извън нея. Именно в това се заключава логиката на членството на България в НАТО и в нищо друго. Няма никаква идеология или други специфични причини“, заяви Каракачанов и добави, че нито една страна в Европа не може да гарантира самостоятелно своята сигурност.

На въпрос, какво България е загубила от членството си в НАТО, той отговаря: „Според мен не е загубила нищо“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама