НДК ще свети в зелено по повод ,,Часът на земята"

09:45, 30 мар 19 25 1471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е Часът на Земята, най-мащабната природозащитна инициатива в света.

Тя се провежда винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч., напомнят от WWF. През тези 60 минути милиони хора по целия свят символично гасят осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват фасадите си.

Кулминацията на проявата в България ще бъде акустичният концерт пред Народния театър "Иван Вазов" от 20:30 до 21:30 ч. Софиянци и гостите на столицата са поканени на традиционното проследяване на изгасяването на осветлението и съпътстващото огнено шоу.

Мотото на инициативата и през тази година е "Свържи се с природата".

Часът на Земята традиционно акцентира върху връзката с природата, която прави живота ни възможен. По-данни на доклада "Жива планета", природната среда ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост. Сред тях са жизнено важният достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства. Не на последно място природата ни предоставя и среда за почивка и приятни разходки.

Часът без електричество е символичен призив за отговорно отношение към ресурсите на планетата, за по-устойчиво бъдеще. Този жест е знак за това какво влияние могат да имат малките постъпки върху нашата планета.

Във връзка с Часа на Земята, наред с акустичния концерт, са предвидени редица събития.

Едно от тях е фермерският пазар "От нашата ферма - с любов за вас!", в рамките на който са организирани няколко тематични работилници - за производство на сладко, играчки от восък, сурови крекери, както и за разпознаване на сирене. Пазарът ще се проведе днес в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София, между 10 и 18 ч.

За трета поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС), организира нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Целта е да се привлече вниманието на хората към опазването на горите, въздуха и чистата вода както на Витоша, така и на останалите природни и национални паркове.

До пазара, на паркинга на площад "Батенберг", ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил и стара техника - електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце - отправяйки ясно послание за любов към природата. В зелено ще свети и НДК.

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната ще се проведат различни инициативи - засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама