Избраха първата жена президент в Словакия

09:10, 31 мар 19 / Свят 25 1068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

45-годишната адвокатка, природозащитничка и активистка Зузана Чапутова става първата жена президент на Словакия. 

Чапутова получи 58,4 процента от гласовете на балотажа на вчерашните президентски избори, а кандидатът на управляващата в Словакия партия - Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия, получи 41,6 процента, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

За пръв път жена може да стане държавен глава на Словакия

Чапутова побеждава в повечето избирателни райони. Особено масово за нея са гласували в столицата Братислава и околностите (73,74 на сто).
Сузана Чапутова води след първия тур на президентските избори в Словакия Страната може да се окаже първата в Централна Европа с жена на този пост 
За Чапутова са дали гласа си общо 1 055 118 избиратели, а за Шефчович - 751 924. Избирателната активност е била 41,8 процента от общо 4 450 000 избиратели - най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 г. насам са общо пет.

Сузана Чапутова печели първи тур на президентските избори

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и ще се стреми да получи доверието и на тези, които не са я подкрепили.

Чапутова потвърди подкрепата си за евроатлантическата ориентация на Словакия и обяви, че първата й визита ще бъде в Чехия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама