Зузана Чапутова, която ще сложи край на тайното дърпане на конци в Словакия

11:30, 01 апр 19 / Свят 25 5706 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Тя е носител на "зелената" Нобелова награда. Тя е опитен адвокат в областта на екологията. Тя е "пазарен продукт", момичето, за което никой не беше чувал само до преди месеци - дори в роднината й. Тя е глътка пресен въздух, от която избирателите отдавна имаха нужда.

Тя е Зузана Чапутова - новият президент на Словакия.

45-годишната Чапутова, разведена майка на две деца, е адвокатка, природозащитничка и активистка без политически опит зад гърба си. Тя успя да победи Марош Шевчович - еврокомисар, политик с дългогодишен опит, разбивайки на пух и прах стереотипа около бившите комунистически държави в Европа - че хората там все още толерират крупцията по високите етажи.

Избраха първата жена президент в Словакия

И все пак растящата й популярност не е дотам необяснима. През последните години словаците все повече се надигат с искания за прозрачност и отговорност от страна на правителството. Страната се нарежда на 57-о място по корупция в света, зад страни като Йордания и Руанда (макар преди Унгария и Словакия).

Убийството на журналиста Ян Куцияк, разследващ случаи на корупция сред политиците, доведе до масови протести из страната. Чапутова беше една от хилядите, излезли по улиците в продължилите със седмици демострации, свалили премиера (но не и правителството на управляващата партия).

Именно тези нови настроения помогнаха за катапултирането на Зузана Чапутова. Тя обеща на словаците край на управлението, в което "тайно някой дърпа конците".

Чапутова отиде крачка напред, провеждайки най-прозрачната кампания, която някога е имало в Словакия (и изобщо) - банковата сметка на нейната кампания е изложена до най-малката подробност, показвайки колко е похарчено за Facebook, за билбордове, за срещи с избиратели. Нещо повече - тя е единственият словашки политик, който публикува данъчната си декларация.

Известна със своята честност като адвокат в страната й я наричат "словашката Ерин Брокович" зарази защитата й в продължение на 14 години на каузата за премахване на токсично сметище край родния й град. Случаят достига своят пик през 2013 г. когато Върховният съд обявява строежа за незаконен. Това решение се подкрепя и от Европейския съд, който потвърждава правото на обществото да има думата във взимането на решения, които биха навредили на околната среда. Борбата на Чапутова получава международно признание и през 2016 г. тя е наградена с Goldman Environmental Prize, известна като "зеленият" Нобел.

"Този малък, местен случай отразява ситуацията в страната", казва тя. А именно - "битката на малкия човек срещу политическите и икономически сили".

През 2017 г. Чапутова се включва в кампания, принудила словашкия парламент да отмени амнистията, дадена от бившия премиер Владимир Мечиар на своя началник на тайните служби и други хора за отвличането през 1995 г. на сина на тогавашния президент Михал Ковач. Помилването бе възприето от много словаци като опит да се гарантира, че закриляната от държавата престъпност ще остане ненаказана. Мечиар отрече да има някаква вина за отвличането.

В предимно католическа Словакия Чапутова се обявява в подкрепа на гей браковете, правото на хомосексуалните двойки да осиновяват деца, а жените да могат да правят аборти. В изборната нощ и във Facebook страницата си тя се обърна на родните им езици към малцинствата в страната, като говори на унгарски, ромски и дори рутенски (език, известен още като западноукраински или старобеларуски).

За Зузана Чапутова гласуваха основно хората от провинцията, младите хора, етническите унгарци и либералната средна класа. Проевропейски настроена, защитник на правата на жените, тя застана пред урната само с три точки в програмата си:

- справедливост за всички - реформа на правосъдната система и борба с корупцията на най-високо ниво
- достоен живот за възрастните хора - увеличаване на социалните разходи
- опазване на околната среда - проблемът със защитата на околната среда да стане държавен приоритет, да се предприемат мерки срещу обезлесяването, опазването на националните резервати и т.н.

Обещанията на Чапутова едва ли ще променят политическия курс на Словакия, където президентът има основно церемониални функции, а реалната власт е в ръцете на правителството и парламента. Изборът й обаче показва, че възходът на популизма в Европа не е необратим, коментира Ройтерс.

Едно е сигурно - за словаците Чапутова е проблясък на надежда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама