БСК с отворено писмо до премиера относно Наредба Н-18

15:50, 01 апр 19 25 956 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможно е стоките и услугите да поскъпнат заради новите изисквания в Наредба Н-18 за касовите апарати. Това става ясно от писмо на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и Национална агенция за приходите. По думите на Радев бизнесът ще плати пет пъти по-висока цена за прилагане на новите условия на наредбата от предварителната оценка на въздействието й.

От Българска стопанска камара смятат, че липсва диалог между бизнеса и институциите относно спорните въпроси с фискалните устройства. Удължаването на част от сроковете по Наредба Н-18, без това да е придружено с промени по същество, само отлага хаоса с няколко месеца, смятат от Стопанската камара.

От днес всички компании, които не използват софтуер по продажбите и са регистрирани по ДДС, вече трябва да използват нови касови апарати, съгласно изискванията на Наредба Н18 на Министерство на финансите. Фирмите са задължени да издават касови бележки с QR код, който хората могат да сканират и да проверят дали тяхната покупка е отразена в сървърите на приходната агенция. За фирмите, които нямат регистрация по ДДС, условието е да въведат нови фискални устройства до края на юни.

До 29 юни електронните магазини трябва да се декларират в Националната агенция за приходите. От 1 май 2019 година на сайта на НАП ще има списък на електронните магазини, които отговарят на законовите изисквания. Разбивката в цената на касовите бележки за горивата се отлага за 1 октомври. Данъчните няма да имат достъп до медицинските досиета на пациентите в компютрите на медиците, каквито опасения имаха фармацевтите и лекарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама