КНСБ и Мая Манолова искат среща с ЦИК за пречките пред хората с увреждания за гласуване

11:50, 02 апр 19 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНСБ и Омбудсманът на Република България Мая Манолова искат среща с ЦИК заради предстоящите европейски избори и пречките за гласуване пред хората с увреждания.

Поводът е приет преди дни доклад на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) - https://www.eesc.europa.eu/sites/default/files/files/qe-02-19-153-bg-n.pdf. 

Според заключенията в доклада милиони граждани на ЕС нямат възможност да дадат своя вот заради прилаганите организационни решения (технически пречки), които не отчитат специфичните потребности на хората с увреждания.

Това заключение важи още по-силно за България, която въпреки напредъка през последните години, все още поставя бариери пред вота на хиляди български граждани, които са с увреждания, пише в писмото на КНСБ и Омбудсмана до ръководството на ЦИК.

След срещи с най-големите организации на хората с увреждания, двете институции са готови със серия от предложения, които да гарантират свободното право на гласуване на тези български граждани.

За разговора с ЦИК са поканени представители на най-големите организации на хората с увреждания в България и представители на Агенцията на ЕС за основните права (FRA). Ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров и Омбудсманът Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама