Ципрас: Ще подкрепим еврочленството на Северна Македония

16:10, 02 апр 19 / Свят 25 462 Topnovini
1

"Моето посещение тук е първото официално на гръцки премиер във вашата страна. Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж." Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз. "Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас. Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че днес двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.

"Изминалите месеци ми дадоха нов приятел. Алексис е мой другар и приятел на нашата страна. Препоръчвам всички ние да градим приятелство с нашия съсед Гърция и с останалите наши съседи", заяви премиерът Заев.

Заев изтъкна, че на бизнес форума, който заедно с Ципрас откриват днес, ще участват над 400 компании от двете страни и очаква, че така ще открият исторически възможности за инвестиции, търговия и културен обмен. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни. Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

За да има твърди основи за сътрудничество между двете страни, трябва да се работи интензивно за изпълнение на Преспанското споразумение, заяви Ципрас. "За кратко време направихме големи крачки напред и трябва да продължим така и в бъдеще", допълни гръцкият премиер. На официалното посрещане на Ципрас пред сградата на правителството в Скопие днес не бяха изпълнени химните на Гърция и Северна Македония, макар че това е обичайна практика при официално посещение на високопоставен чуждестранен политик, съобщава телевизия Алсат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани