Ципрас: Ще подкрепим еврочленството на Северна Македония

16:10, 02 апр 19 / Свят 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Моето посещение тук е първото официално на гръцки премиер във вашата страна. Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж." Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз. "Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас. Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че днес двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.

"Изминалите месеци ми дадоха нов приятел. Алексис е мой другар и приятел на нашата страна. Препоръчвам всички ние да градим приятелство с нашия съсед Гърция и с останалите наши съседи", заяви премиерът Заев.

Заев изтъкна, че на бизнес форума, който заедно с Ципрас откриват днес, ще участват над 400 компании от двете страни и очаква, че така ще открият исторически възможности за инвестиции, търговия и културен обмен. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни. Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

За да има твърди основи за сътрудничество между двете страни, трябва да се работи интензивно за изпълнение на Преспанското споразумение, заяви Ципрас. "За кратко време направихме големи крачки напред и трябва да продължим така и в бъдеще", допълни гръцкият премиер. На официалното посрещане на Ципрас пред сградата на правителството в Скопие днес не бяха изпълнени химните на Гърция и Северна Македония, макар че това е обичайна практика при официално посещение на високопоставен чуждестранен политик, съобщава телевизия Алсат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама