Затворници обучават изкуствен интелект във Финландия

08:20, 03 апр 19 / Любопитно 25 1104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затворническият труд обикновено се свързва с физическа работа, но лишените от свобода в два финландски затвора правят нещо напълно ново - класифицират данни с цел обучение на изкуствен интелект, съобщава Хелзинки Таймс, цитирайки онлайн изданието The Verge и финландската Агенция за криминални наказания.

Компанията Вайну, финландски стартъп, разработва алгоритми за разпознаване и отличаване на категории информация, с цел по-ефективно намиране на подизпълнители и контрагенти за различни бизнеси. За да може базата данни с бизнеси да се управлява ефективно от алгоритъма, хора трябва да прочетат стотици статии и да маркират дали, например, една статия е за компютърният гигант Apple или за компания за плодове, съдържаща “ябълка” в името си. Когато материалите са на английски, това не е трудно - вече съществуват системи, които могат да автоматизират тази работа. Но това не е така, когато става дума за финландски или други езици.

Офисът на Вайну се намира в същата сграда като централата на държавната Агенция за криминални наказания, отговорна за наблюдение и контрол на затворите във Финландия. Според Туомас Расила, изпълнителен директор на Вайну, това съвпадение ражда идеята да се ползва затворнически труд за класифицирането на данните.

Партньорството започва преди около три месеца и засега работи в два различни затвора, един в Хелзинки и един в Турку. Вайну е изпратила 10 компютъра в тези затвори и плаща на Агенцията за криминални наказания за всяка задача, която затворниците завършват. Агенцията е отговорна и за подбора на лишените от свобода, които правят класификацията на данните.

Според Расила, служителите в агенцията са доволни от партньорството с тях, защото новите работни места не изискват нищо друго освен лаптоп. "Няма риск за предизвикване на насилие", казва той, добавяйки, че когато става въпрос за други форми на затворнически труд, като металообработването, достъпът до инструменти, които могат да бъдат превърнати в импровизирани оръжия, може да направи затворническото работно пространство "опасно място". Понастоящем около 100 затворници работят по проекта на Ваину за няколко часа на ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама