НС ще разгледа три предложения за промени в Закона за социалното подпомагане

07:50, 03 апр 19 / Политика 25 234 Topnovini
1

Парламентът ще обсъди на първо четене три законопроекта за промени в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат повишаване на изискванията при получаване на помощи за деца.

От ГЕРБ предлагат помощта за гледане на дете да се получава до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Тя и еднократното подпомагане за записаните в първи клас деца обаче ще бъдат обвързани с редовното посещаване на училище. Освен това еднократната помощ ще се отпуска на две равни части - в началото на всеки срок, за да се гарантира тази посещаемост. След определен максимален брой допустими отсъствия без уважителни причини подпомагането и от двата вида ще бъде спирано.

От БСП предлагат социалните помощи за възрастните да са обвързани с посещаването на училище или подготвителна група в детската градина на децата им.

Предложението на "Обединените патриоти" е получаването на социалните помощи да бъде свързано с полагане на обществено полезен труд и участие в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията. Трайно безработните лица ще подлежат и на годишна оценка от служител от Агенцията за социално подпомагане, по критерии социалното министерство. Ако лицето получи две последователни отрицателни оценки, месечните помощи ще се намалят наполовина.

Парламентът се очаква да изслуша и министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.