Евродепутатите ни в битка да избегнат гласуването на пакета "Мобилност"

08:50, 03 апр 19 / Политика 25 307 Topnovini
1

Българските евродепутати се готвят за нова битка по пакета "Мобилност" в Брюксел. След петчасовото му гласуване в транспортната комисия вчера, днес те ще се опитат да избегнат гласуването му в пленарна зала.

Комисията по транспорт на Европейския парламент вчера гласува над 1200 поправки към пакета "Мобилност". Очаква се той да влезе за вот в пленарната зала в четвъртък.

16 български евродепутати излязоха с декларация за пакета „Мобилност”

Повечето поправки, предложени от български евродепутати и колегите им от останалите страни, противници на текста, получиха достатъчно подкрепа, за да бъдат внесени за гласуване. Дали това наистина ще се случи, ще стане ясно днес следобед, когато е новият вот дали пакетът остава в дневния ред.

Ако се стигне до гласуване, то ще започне по обяд в четвъртък и може да продължи часове, тъй като отново ще трябва да се гласуват над 1000 поправки.

Станишев за отлагането на пакета "Мобилност": Битката продължава

Пред БНТ българските евродепутати заявиха своите очаквания:

"Това, което ние искаме от председателя Таяни, е или да вкара за гласуване всички предложения, които са гласувани, или да извади точката от дневния ред. Съвсем очевидно няма съгласие", отбеляза Ангел Джамбазки.

"Искаме да го отложим. Имаме всички основания да очакваме и да настояваме тази точка да бъде свалена. Предният път беше свалена, понеже имаше доста поправки. Сега те са по-малко с 6-7%", каза Андрей Новаков.

ЕП: Пакетът за мобилност ще се гласува на 3-ти или 4-ти април

"Нашият любезен опонент, г-н Исмаил Артюк, е написал подобно писмо, че трябва да се вкарат в блокове и разбира се сме написали обратното писмо и ще държим на това да се гласува изменение по изменение", каза Петър Курумбашев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.